Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑ

Το ψέμα
Σε μία σειρά από συζητήσεις και δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης με άραβες επενδυτές γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την στρατηγικής σημασίας συμφωνία και "εξαγορά" των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ADM. Όπως τονίζετε θα ακολουθήσουν και άλλες τεράστιας στρατηγικής σημασίας επενδύσεις.
και η αλήθεια
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι 1200 περίπου εργαζόμενοι συμπλήρωσαν 2 μήνες απλήρωτοι και μόνο λόγια και υποσχέσεις.
Από ότι φαίνεται και αυτοί ακολουθούν την πορεία των 160 περίπου εργαζομένων (και πρώην συναδέλφων τους) από την εταιρεία τροχαίου υλικού που ξεπέρασαν τον ένα χρόνο απλήρωτοι.
Σε όλους αυτούς ας προσθέσουμε και ένα σωρό προμηθευτές και εργολάβους οι οποίοι δεν πληρώνονται εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγώντας σε μαρασμό πολλές εκατοντάδες οικογένειες.
Και μέσα σε όλα αυτά ο ιδιοκτήτης ThyssenKrupp έχοντας κόψει οποιαδήποτε χρηματοδότηση αφήνει τις υποδομές του ναυπηγείου (γερανούς, δεξαμενές, κτιριακές εγκαταστάσεις, οχήματα κλπ) να σαπίζουν και να βγαίνουν το ένα μετά το άλλο εκτός λειτουργίας. Όσο περνάει ο καιρός όλο και θα δυσκολεύει η πιθανότητα να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.

Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (Κράτος, ThyssenKrupp, ADM) μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας. Αλλά το να παρουσιάζεται σαν ολοκληρωμένη μια συμφωνία χωρίς να είναι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσδώσει μεγαλύτερη καθυστέρηση και να εντείνει τις ήδη αυξημένες ανησυχίες χιλιάδων εργαζομένων.
Κρίμα γιατί σε αυτές τις δύσκολες περιόδους η συγκεκριμένη επιχείρηση θα μπορούσε να δώσει ανάσες οικονομικής ανακούφισης σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: