Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση της Αθήνας μέρος 3ο και τελευταίο ( Επαναδημοσίευση)

Αυτό είναι το 3ο και τελευταίο μέρος του Ιστορικού μας περίπατου. Προφανώς και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος δεν εξαντλούνται σε όσα παρουσιάσαμε στις σύντομες αναρτήσεις μας. Στόχος μας ήταν απλά να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σας και να αρχίσετε τις δικές σας αναζητήσεις. Γύρω από την πλατεία Συντάγματος, στις γειτονιές του Μακρυγιάννη και της Πλάκας όπου θα βρείτε διάσπαρτα σημάδια εκείνης της εποχής.
Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση της Αθήνας μέρος 2ο ( Επαναδημοσίευση)

Σε συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτησή μας συνεχίζουμε τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας....
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ

Επόμενη στάση στην οδό Σίνα στον αριθμό 8 όπου στεγαζόταν η έδρα της αντισημιτικής οργάνωσης και αντικομουνιστική οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς γνωστής και ως Τρία Έψιλον (σημείο 5 στο χάρτη). Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε κυρίως έδρα στη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στην Αθήνα στο συγκεκριμένο σημείο. Στην θέση του τότε κτιρίου σήμερα υπάρχει ένα parking.

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση της Αθήνας ( Επαναδημοσίευση)

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να γνωρίσει τα μέρη όπου εξελίχτηκαν σημαντικές στιγμής της Ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Η παρούσα ανάρτηση καθώς και όσες ακολουθήσουν παρουσιάζει στο κέντρο της Αθήνας σημαντικά σημεία (χάρτης στο τέλος της ανάρτησης) που ο καθένας από εμάς έχει περάσει πάρα πολλές φορές χωρίς να ξέρει την ιστορία που κουβαλάνε. Έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και να πάμε να τους δείξουμε όλα αυτά τα μέρη ώστε να γνωρίσουν την ιστορία μας, τους αγώνες του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, και τις θηριωδίες των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. Να μάθουν ποιοι είναι οι ιδεολογικοί πρόγονοι της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής και των υπολοίπων φασιστικών εκτρωμάτων που ξεφυτρώνουν συνεχώς επικαλούμενοι πατριωτικούς λόγους.
Για αρχή μια ιστορική υπενθύμιση. Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αθήνα και η σημαία με την σβάστικα θα κατέβει από την ακρόπολη έπειτα από τρεισήμισι χρόνια κατοχής (Απρίλιος 1941). Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα ως το τέλος της κατοχικής περιόδου αν και οι συνοικίες της Αθήνας είχαν απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ αρκετές ημέρες πριν την οριστική αποχώρηση των Γερμανών από το κέντρο της πόλης. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες στις οποίες γιορτάζουν την ημερομηνία της απελευθέρωσής τους από τους Ναζί στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου. Οι λόγοι είναι προφανείς στον καθένα και δεν θα γίνει εκτενέστερη αναφορά εδώ.
με εξαίρεση τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, όλος ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας το 1944 από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣΣτην φωτογραφία εκείνης της περιόδου με εξαίρεση τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, όλος ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας το 1944 από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

Οι Γερμανοί αποχωρώντας θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν σημαντικές υποδομές της πρωτεύουσας άλλοτε με επιτυχία, ανατίναξη μεγάλου μέρους του λιμανιού του Πειραιά, άλλοτε με αποτυχία εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι (γνωστό και ως Ηλεκτρική) όπου ηττήθηκαν από τον ΕΛΑΣ. Άφησαν όμως πίσω τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα, χιλιάδες εκτελεσμένους και εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα με την βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους.
Ας ξεκινήσουμε τον περίπατό μας από την οδό Μέρλιν και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό 6 όπου βρισκόταν το αρχηγείο της Γκεστάπο (σημείο 1 στο χάρτη στο τέλος της ανάρτησης). Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής (από το 1941 μέχρι το 1944) στεγάζονταν οι υπηρεσίες του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής μυστικής αστυνομίας που οι Έλληνες αποκαλούσαν Κομαντατούρ. Μαζί με τα κρατητήρια της οδού Κοραή Εκεί βρισκόταν το αρχηγείο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944. Εδώ μεταφέρονταν αντιστασιακοί που συλλαμβάνονταν στα μπλόκα και στις εφόδους Γερμανών και Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες σε συνοικίες και τόπους εργασίας.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης δωδεκάχρονης. Πόσο πιο χαμηλά θα φτάσουμε;

Δεν ξέρω ποιες λέξεις ταιριάζουν. Ένας ακόμη κυρ Παντελής θιασώτης του πατρίς, θρησκεία, οικογένεια που ήταν υπεράνω υποψίας. Για την ακρίβεια ένας ακόμη που ήρθε να προστεθεί στην τεράστια λίστα των καθαρμάτων αυτής της κατηγορίας. Σε μια κοινωνία που έχει σαπίσει εδώ και καιρό. Σε μια κοινωνία που ο φασισμός κυριαρχεί. Σε μια κοινωνία που χρειάζεται γκρέμισμα από τα θεμέλια και να χτιστεί πάλι από την αρχή σε υγιείς και στέρεες βάσεις.

Μια κοινωνία όπου κανένα παιδί δεν θα πεινάει, δεν θα είναι άστεγο, δεν θα είναι εκτός σχολείου, δεν θα είναι έρμαιο στα χέρια κανενός υπεράνω υποψίας "οικογενειάρχη", "πατριώτη", "χριστιανού". Κανένα παιδί 12 χρονών δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς εκμετάλλευσης. Τελεία και παύλα.

Δεν με ενδιαφέρει ούτε τι ψηφίζει, ούτε τι πιστεύει, τίιιποοοοταααα.
Θέλω να τιμωρηθεί παραδειγματικά
κι αυτός και οι διακόσιοι τόσοι που τηλεφωνούσαν για να βιάσουν ένα δωδεκάχρονο παιδί
και όσοι γνώριζαν και σιωπούσαν..