Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Συλλαλητήριο 26/6/1932 κατά της εταιρείας Power και των αυξήσεων σε ρεύμα, νερό κλπ.

Κάθε ομοιότητα με καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα δεν είναι τυχαία.

Στις 26/6/1932, οι κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά, πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως εναντίον της Εταιρίας «Power» . Οι λόγοι που ώθησαν τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους ήταν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα 23 Ιουνίου του 2005 πεθαίνει ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου του 1925. Ήταν μαθητής, ακόμα, του Γυμνασίου, το 1942 όταν ποιήματα του εμφανίστηκαν στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα», που εξέδιδαν ΕΑΜίτες και άλλοι προοδευτικοί λογοτέχνες του Πειραιά. Ξαναβρίσκουμε ποιήματά του το 1944 στο ΕΠΟΝίτικο φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα», του οποίου ήταν αρχισυντάκτης.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Άκρα του τάφου σιωπή....

Το ΣαββατοΚύριακο που πέρασε διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα οι οποίοι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα στην διήμερη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι 506 συνδικαλιστικών οργανώσεων ανάμεσα στις οποίες ήταν 20 Εργατικά Κέντρα, 15 Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα αλλά και 66 οργανώσεις συνταξιούχων.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 ομιλίες οι οποίες αφορούσαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους και επιχειρήσεις. Τους αγώνες , τις διεκδικήσεις και τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιπτώσεις (Βλέπε Οικοδόμους, COSCO, εργαζόμενους EFOOD κλπ).

Χωρίς Λόγια

Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ μὲ λαδωμένες μποῦκλες
σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι καὶ βρώμιες ποδαροῦκλες
ξετσίπωτοι, ἀκαμάτηδες, τσιμπούρια καὶ κορέοι
ντυμένοι στὰ μαλάματα κ᾿ ἐπίσημοι κι ὡραῖοι.