Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου πριν ένα χρόνο ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα. Άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο αποτελούμενο από καντάτες, όπερες , ορατόρια και συμφωνική μουσική. Από παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Από μελοποιημένα ποιήματα και θαυμαστούς κύκλους τραγουδιών.

Ήταν ο συνθέτης που έβαλε τους στίχους των μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών αρχικά στα χείλη και στην συνέχεια στην καρδιά των απλών λαϊκών ανθρώπων.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Φρέντ Χάμπτον - Fred Hampton (1948-1969)

«μπορείς να φυλακίσεις έναν επαναστάτη, αλλά δεν μπορείς να φυλακίσεις μια επανάσταση» Φρέντ Χάμπτον-Fred Hampton (1948-1969)
30 Αυγούστου 1948, στο Σικάγο από εργατική οικογένεια γεννιέται ο Φρέντ Χάμπτον (Fred Hampton), ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων και του αντιρατσιστικού και σοσιαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Αποφοίτησε το 1966 με άριστα και ξεκίνησε νομικές σπουδές, ενώ συμμετείχε στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων. Το 1968 προσχώρησε στους Μαύρους Πάνθηρες όπου ξεχώρισε και σύντομα αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα.

Οργάνωσε συνελεύσεις, ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα πολιτικής/ιδεολογικής επιμόρφωσης, δημιούργησε σύστημα πληροφόρησης για επιθέσεις κατά της μαύρης κοινότητας (από τους ρατσιστές και από την τοπική αστυνομία), ενίσχυσε τα προγράμματα δωρεάν γευμάτων για άπορα παιδιά που οργάνωναν οι Πάνθηρες.