Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το Πάνθεον των Καραγκιόζηδων...

Πρώτη καταχώρηση: 15/03/2012
14:07Ο Στάθης στον eniko
Συνεχίζουν να λένε ψέματα. Σχεδόν για όλα. Έξις δευτέρα φύσις - αλλά όχι μόνον, διότι

αν πουν και μιαν αλήθεια
θα καταρρεύσει πάνω στο κεφάλι τους όλο αυτό το βερμπαλιστικό μπουρδιστάν της αυτοπροστασίας τους.

«Δεν υπήρξε πιστωτικό γεγονός» δήλωνε ο κ. Βενιζέλος και τα CDs ήδη πληρώνονται.
Πανηγύριζε (αδιάντροπα, σημειώνω) για το PSI, αφήνοντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους μικροομολογιούχους απροστάτευτους, ενώ

τρεις μέρες μετά (τόσο κρατούν τα ψέματα)
άρχισαν πάλι να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα τον Ιούνιο. (Διάβαζε: Απρίλιο)
Ποιο έδαφος όμως; απ’ όπου περνούσε, λέει, ο Τζέκινς Χαν, δεν ξαναφύτρωνε χορτάρι - το ίδιο και με τα μέτρα που περνούν συνεχώς κι ανηλεώς απ’ τη λαμπρά υπατεία Παπακωνσταντίνου έως σήμερα.
Έχουν γκρεμιστεί έκτοτε όλοι οι φούρνοι της επικράτειας κι όμως συνεχίζουν τα ψέματα σαν να μην τρέχει τίποτα
εξασφαλίζοντας μια περίοπτη θέση στο Πάνθεον των Καραγκιόζηδων.
«Αν χρειασθεί να παρθούν κι άλλα μέτρα, εγώ θα έχω αποτύχει ως υπουργός», δήλωνε ο κ Παπακωνσταντίνου όταν η Καταστροφή (που οι ίδιοι προκάλεσαν) δεν είχε δείξει ακόμα τα δόντια της, αλλά μόνον τα απαλά της νυχάκια.
Κι αντί τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου να σκάβει βαθύ λαγούμι να κρυφτεί, συνεχίζει να κάνει δηλώσεις,

όπως ο κ. Βενιζέλος, ο διακόπτης (του ηλεκτρικού ρεύματος), ο ίδιος που στεντορεία τη φωνή διαβεβαίωνε ότι η είσπραξη χαρατσιών μέσω ΔΕΗ είναι παράνομη.
Βενιζέλος! Ο ίδιος που έλεγε ότι τον Μάρτη-Απρίλη του 2012 θα έχουμε το πρώτο νέο πλεόνασμα. Ήρθε ο Μάρτης, έρχεται ο Απρίλης, βουλιάζουμε
κι αν τον ρωτήσεις, πάλι κάτι θα βρει να σου πει - όχι μόνον αυτός, αλλά όλοι όσοι είναι σαν κι αυτόν.
Το ίδιο και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μετά τη μεταστροφή του δικαιώνει εν σχέσει με το Μνημόνιο την Ντόρα - τέτοια αυτοακύρωση!
Ένα πολιτικό σκηνικό που συνήθισε να λειτουργεί μέσα στη δημαγωγία, την ψευτιά, την ιδιοτέλεια και την υποτέλεια

συνεχίζει τα ίδια
προσπαθώντας να ανασυνθέσει τη αποσύνθεσή του σε κάτι εκ νέου «νέο».
«Ξεκινάμε», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας κι αυτός μια «νέα αρχή» σαν τις 643 «νέες αρχές» που έκανε ο προκάτοχός του Γιωργάκης.
Αλλά, αν οι ίδιοι άνθρωποι, Μπενύτο, Καστανίδης, Ντόρα, Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης, με τα ίδια ψέματα -να τα ακούς και να νιώθεις ασφυξία- είναι το «νέο», αυτό

που θα διορθώσει όσα το ίδιο έπραξε ως παλιό, κι εμείς τους επιδοκιμάσουμε τότε, πράγματι δίπλα στο Πάνθεον των Καραγκιόζηδων πρέπει να υψωθεί ισοϋψές και το Πάνθεον των Ηλίθιων - ημών των ιδίων...

Μπογιόπουλος σημερινός ριζοσπάστης.





Phasma

«Αρχίζουμε» το σύνθημα του «νέου ΠΑΣΟΚ» υπό τον Βενιζέλο.
*
Αλλά όταν κάποιος «αρχίζει» την παράσταση έχοντας ήδη «κατορθώσει» να πάει
το μισθό στα 400 ευρώ,
τη σύνταξη στα 300 ευρώ,
το επίδομα ανεργίας στα 360 ευρώ,
την ανεργία στο 21%,
τα λουκέτα στα μαγαζιά στο 50% και
τη λαϊκή χρεοκοπία στο 100%,
*
- κι όλα αυτά για «αρχή», επαναλαμβάνουμε -
*
τότε προφανώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς τι προβλέπεται και τι σχεδιάζεται από τον κύριο «αρχίζουμε»,
για τότε που πια θα βρίσκεται στην ευτυχή θέση να μας ανακοινώσει ότι ...«τελειώσαμε».



Και να σκεφτεί κανείς ότι θα βρεθούν πάρα πολλά ζώα Ελληνες να τον ψηφίσουν. Και αυτόν και τον κωλοτουμπα Σαμαρά αλλά και όλους αυτούς τους δήθεν  διαφωνούντες πράσινους και μπλε που γέμισαν τον κόσμο από δήθεν αντιμνημονιακά κόμματα αφού πρώτα ψήφισαν και τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς. Τζάμπα ψευτόμαγκες.
Κρίμα βρε Ελληνα .....

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Απεργία εργαζομένων σε ναυπηγεία και μέταλλο.

Απεργία σήμερα στην Αττική
Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια
Κανείς στη δουλειά! Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν στους μεταλλεργάτες όλης της Αττικής τα ταξικά συνδικάτα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, καλώντας τους να «νεκρώσουν» σήμερα όλους τους τόπους δουλειάς του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι η απεργία προκηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) μόνο για τη ναυπηγική βιομηχανία (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά). Ωστόσο, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ελευσίνα μετά από πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, αποφασίστηκε ότι θα δοθεί η μάχη ώστε η σημερινή απεργία να διευρυνθεί σε όλους τους χώρους εργασίας του μετάλλου στην Αττική. Βήμα που θα συμβάλλει όχι μόνο στην κλιμάκωση του σκληρού αγώνα των χαλυβουργών αλλά και για να δυναμώσει οργανωμένα ο συντονισμός ενάντια στην επίθεση που εντείνουν ασταμάτητα και οι μεγαλοεργοδότες στο Μέταλλο.
Ταυτόχρονα, οι μεταλλεργάτες καλούνται να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση (Ομόνοια, 11 π.μ.), με τα πανό των ταξικών δυνάμεων, στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να δεχθούν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, των μισθών και των συμβάσεων.

Αγωνιστικές απεργίες. Ο μοναδικός δρόμος....

Απεργούν σε «COCA COLA» και «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Τρομοκρατεί η εργοδοσία στη «ΜΕΒΓΑΛ»
Σε απεργία «βγαίνουν» από αύριο οι εργαζόμενοι σε «COCA COLA» και «ΚΑΤΣΕΛΗ», ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοσία της «ΜΕΒΓΑΛ» εντείνει την επιθετικότητά της στους εργαζόμενους της εταιρείας στην Αθήνα.
Αύριο Παρασκευή ξεκινούν την τριήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική εταιρεία «COCA COLA 3E», σε όλα τα εργοστάσια της χώρας απαιτώντας να μην κλείσουν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μετά από κοινή απόφαση που πήραν οι δύο Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εμφιαλωμένων Ποτών. Η απεργία ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μάρτη.
Η εργοδοσία της «COCA COLA 3E», εκτός από το κλείσιμο των υπερσύγχρονων μονάδων παραγωγής, έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε εκατοντάδες απολύσεις (υπολογίζονται περισσότερες από 300) σε όλα τα εργοστάσια, μέσω της μορφής των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Επιπρόσθετα, προχωρά σε εργολαβοποιήσεις τμημάτων, απολύοντας εργαζόμενους με αυξημένη αποζημίωση και στη συνέχεια τους επαναπροσλαμβάνει με μειωμένα δικαιώματα σε εργολάβους.
Ταυτόχρονα, σε 24ωρη απεργία «βγαίνουν» αύριο Παρασκευή (ξεκινά σήμερα αργά το βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ), οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», οι οποίοι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία τους χρωστάει δεδουλευμένα περίπου δύο μηνών (απ' τα μέσα Γενάρη), ενώ την ίδια στιγμή, προχωρά σε εξαναγκαστικές μετατάξεις τμημάτων, συγκεκριμένων, στοχευμένων εργαζομένων, οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι στην 9ήμερη απεργιακή κινητοποίηση του Νοέμβρη. Τότε η εργοδοσία είχε υποσχεθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο πληρωμών, που τώρα όμως το αθετεί και οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουν σε απεργία.
Η εργοδοτική επιθετικότητα εντείνεται και στη ΜΕΒΓΑΛ. Συγκεκριμένα, όταν τον περασμένο Οκτώβρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαχητική απεργία απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης, η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε 18 εξώδικα σε βάρος των εργαζομένων, τα οποία, όμως, είχαν στην ουσία αδρανοποιηθεί. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι αυτοί άρχισαν να δέχονται κλήσεις στα τηλέφωνά τους από το Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων, ενώ σε έναν απ' αυτούς επιδόθηκε νέο χαρτί στο σπίτι, με αφορμή εκείνα τα εξώδικα που είχε στείλει η εργοδοσία. Αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μέρες μετά την επίδοση ψηφίσματος των εργαζομένων προς την εργοδοσία, όπου διεμήνυαν ότι δε θα δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Νίκη των εργατών της ανακύκλωσης. Δείχνουν το δρόμο για όλους!!!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νίκη των εργατών της ανακύκλωσης με ευρύτερες διαστάσεις
Επέβαλαν την ανάκληση των απολύσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
Απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία έδωσαν εκ νέου χτες οι εργάτες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων «Spider» στα Γιάννενα επιβάλλοντας με τον απεργιακό τους αγώνα την ανάκληση των 8 τρομοκρατικών απολύσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Λίγες μόλις μέρες μετά την καθολική επίσχεση εργασίας (5 και 6 Μάρτη) ενάντια στην απλήρωτη εργασία, την ολοήμερη, σθεναρή αγωνιστική στάση, κόντρα στα παζάρια και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, που οδήγησε τελικά στην καταβολή των δεδουλευμένων (Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης) οι εργάτες της ανακύκλωσης επανήλθαν. Από το χάραμα χτες στο πόδι, με τη στήριξη για ακόμη μια φορά του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, βρέθηκαν μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου για να περιφρουρήσουν την απεργία που αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση διεκδικώντας την ανάκληση των 8 απολύσεων. Απολύσεις τρομοκρατικές με στόχο να τσακίσουν τους εργάτες που σήκωσαν το ανάστημά τους, που οργανωμένα με τα ταξικά σωματεία τους και το ΠΑΜΕ αγωνίζονται για το δίκιο της τάξης τους. Οι άθλιες αυτές τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας «Spider» που αποτελεί έναν από τους σκληρούς πυρήνες του ντόπιου κεφαλαίου στα Γιάννενα έπαθαν στραπάτσο. Οι εργάτες με τον καθολικό και αποφασιστικό τους αγώνα όχι μόνο επέβαλαν την ανάκληση των απολύσεων αλλά κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Στην ανοιχτή γενική συνέλευση που ακολούθησε έξω από το εργοστάσιο, οι εργάτες της ανακύκλωσης καταχειροκροτήθηκαν. Με μεστά και απλά λόγια ευχαρίστησαν τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τη νεολαία για την ταξική τους αλληλεγγύη, αποφάσισαν να παλέψουν για να μην επιτρέψουν να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα στους χώρους δουλειάς, αναδείχτηκε η ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιδιώξεις κεφαλαίου, κυβέρνησης, τρόικας.

Τι είναι μισθός...


Ενας μισθός ανά πολυκατοικία....


Πλούσιο έργο...

Αναδημοσίευση από την ελληνοφρένεια.
Αν έχετε το κουράγιο, διαβάστε τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στα εργασιακά θέματα έτσι όπως ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιάννης  Κούζης, κωδικοποιεί. Εμείς διαλέξαμε μόνο το κομμάτι μετά το πρώτο μνημόνιο, διότι το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από πρίν.  Καλή ανάγνωση και καλή αντάμωση...

 «Νομοθεσία στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου
α) Ν.3845/2010
-Επέκταση των μηδενικών αυξήσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα και για το 2011(αρ. 3)
-Περαιτέρω μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 3%(αρ 3, παρ.4)
-Καθορισμός του 13ου και του 14ου μισθού σε 500 ευρώ αντίστοιχα για το σύνολο των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα που αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές κάτω από τα 3.000 ευρώ(αρ. 3, παρ.6)
-Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 8% στο σύνολο του δημόσιου τομέα (αρ. 3, παρ.1)
-Απασχόληση στο Δημόσιο ηλικιωμένων ανέργων (55-64 ετών)μέσω γραφείων ενοικίασης προσωπικού που επιχορηγούνται από το κράτος(αρ. 2, παρ.5)
-Καθιέρωση της επιταγής επανένταξης των ανέργων με το ποσό της επιδότησης για την απασχόλησή τους από επιδοτούμενες επιχειρήσεις(αρ. 3, παρ. 3)
-Άρση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης υπέρ των μισθωτών σε περίπτωση συρροής στις ΣΣΕ με δυνατότητα αρνητικής απόκλισης των ειδικότερων ΣΣΕ έναντι των γενικών ακόμη και έναντι της ΕΓΣΣΕ (αρ. 2, παρ.7)
-Καθιέρωση της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, διάρκειας 1 έτους σε νέους ανέργους μέχρι 24 ετών με αμοιβή του 80% του γενικού κατώτατου μισθού και με απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές (αρ .2, παρ.6).

 β) Ν.3847/2010
-Επανακαθορισμός του 13ου και του 14ου μισθού σε 400 ευρώ αντίστοιχα για το σύνολο των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα με μηνιαίες αποδοχές κάτω από τα 2500 ευρώ(αρ. 1, παρ.1)

 γ) Ν.3863/2010
-Καθιέρωση της ειδικής σύμβασης μαθητείας για νέους ηλικίας 15-18 ετών με αμοιβή το 70% του γενικού κατώτατου μισθού(αρ.74, παρ. 9)
-Καθιέρωση της δυνατότητας πρόσληψης νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας 18-24 ετών με αμοιβή το 84% του γενικού κατώτατου μισθού και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ(αρ. 74, παρ. 8)
-Μείωση κατά 20% του κόστους της υπερεργασίας και κάθε μορφής υπερωριακής απασχόλησης(αρ. 74, παρ. 10)
-Διευκόλυνση των ατομικών απολύσεων με τη μείωση μέχρι και κατά 3/4του χρόνου προειδοποίησης(από 24 σε 6 μήνες) που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος απόλυσης(αρ. 74, παρ. 2).
-Διευκόλυνση των ατομικών απολύσεων με τον περιορισμό του ποσού προκαταβολής της αποζημίωσης από 6 σε 2 μισθούς, με την επέκταση των δόσεων από 3 τριμηνιαίες κατά ανώτατο όριο σε διμηνιαίες και με την μείωση των ποσών των δόσεων από αντιστοιχία 3 μισθών σε 2(αρ.74, παρ. 2).
-Αύξηση του ορίου για την ένταξη στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων από 4 σε 6 μηνιαίως για τις επιχειρήσεις από 20-150 εργαζόμενους, και από 2% στο 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζόμενων (το όριο του 2% ίσχυε για τις επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (αρ.74, παρ.1)
-Εισαγωγή ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου για το καθεστώς της εργολαβίας και της υπεργολαβίας (αρ. 68)
- Eισαγωγή πλαισίου μεταρρύθμισης του ΟΜΕΔ(αρ.73)

 δ) Ν.3871/2010
-Κατάργηση του περιεχομένου των διαιτητικών αποφάσεων που για την περίοδο 2010-12προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις πέραν των οριζόμενων από την ΕΓΣΣΕ της αντίστοιχης περιόδου(αρ. 51)

 ε) Ν.3899/2010
-Επέκταση της διάρκειας της σύμβασης δοκιμής που η λήξη της δεν συνεπάγεται καταβολή αποζημίωσης από τους 2 στους 12 μήνες και διευκόλυνση των απολύσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταγγέλλονται στους 12 μήνες(αρ.17, παρ.5α)
-Επέκταση της συνολικής ανώτατης διάρκειας δανεισμού εργαζομένων από τους 18 στους 36 μήνες (αρ. 17, παρ.4)
-Επέκταση της ανώτατης διάρκειας της επιβαλλόμενης εκ περιτροπής εργασίας από 6 σε 9 μήνες ανά ημερολογιακό έτος(αρ. 17, παρ.3)
-Κατάργηση της προσαύξησης στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης σε περίπτωση υπερωρίας και απασχόλησης με εβδομαδιαία εργασία κάτω των 20 ωρών(αρ. 17, παρ.1, 2)
-Εισαγωγή των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ με περιεχόμενο διάβρωσης του κατώτατου κλαδικού μισθού (αρ.13)
- Καθιέρωση της( μη δεσμευτικής) γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας για την αναγκαιότητα υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ(αρ.13)
-Αναγνώριση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία σε κάθε επίπεδο συλλογικής διαφοράς(αρ.14)
-Επέκταση της αναστολής για 10 ημέρες του απεργιακού δικαιώματος και στην περίπτωση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από την εργοδοτική πλευρά(αρ.14)
-Η διαιτησία είναι πλέον αρμόδια μόνο για τους βασικούς μισθούς, αντί για το σύνολο, της συλλογικής διαφοράς (αρ.14)
- Επισήμανση της ιδιαίτερης έμφασης των αποφάσεων στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ στην οικονομική κατάσταση, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα του κρινόμενου πεδίου της συλλογικής διαφοράς(αρ.14)
-Καθιέρωση της ομοφωνίας ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα που συνθέτουν το ΔΣ του ΟΜΕΔ για την επιλογή των μεσολαβητών και των διαιτητών(αρ. 14)
-Προσαρμογή του δικαστικού ελέγχου των διαιτητικών αποφάσεων στο νέο πλαίσιο της τυπικής τους νομιμότητας(αρ.14)
- Επιβολή μηδενικών αυξήσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα(αρ. 3, παρ. 1)
-Μείωση κατά 10% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ για όσους αμείβονται με αποδοχές άνω των 1.800 ευρώ μηνιαίως(αρ. 2, παρ, 18)
-Επιβολή μετατάξεων στις ΔΕΚΟ χωρίς την υποχρέωση διατήρηση των δικαιωμάτων της προηγούμενης θέσης απασχόλησης(αρ. 2, παρ.22)
-Κατίσχυση των μέτρων απορρύθμισης στον δημόσιο τομέα έναντι αντίθετου περιεχομένου ΣΣΕ και ΔΑ (αρ. 2, παρ.21)
-Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων του κανόνα 1:5 για τη σχέση προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα(αρ. 3, παρ.1)
-Περιορισμός κατά 15%στις προσλήψεις στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου σε σχέση με το 2010(αρ. 3, παρ.4)
-Μείωση κατά 10% των αποδοχών των εργαζομένων στον όμιλο της ΑΤΕ όσων υπερβαίνουν τα 1800 ευρώ μηνιαίως(αρ. 11)

 στ) Ν.3920/2011
-Κατάργηση των ισχυουσών ΣΣΕ και των κανονισμών προσωπικού στους φορείς των αστικών συγκοινωνιών(αρ.12, παρ.1)
-Έναρξη διαδικασίας συλλογικών διαπραγματεύσεων στις αστικές συγκοινωνίες για νέο περιεχόμενο ΣΣΕ και κανονισμών προσωπικού(αρ. 12, παρ. 2,3)
- Απαγόρευση προσφυγής της εργατικής πλευράς στον ΟΜΕΔ σε περίπτωση αδιεξόδου των συλλογικών διαπραγματεύσεων για νέα ΣΣΕ και κανονισμούς προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες (αρ. 12, παρ. 6)
-Επιβολή με νόμο του περιεχομένου των εργασιακών σχέσεων σε περίπτωση αδιεξόδου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις αστικές συγκοινωνίες(αρ. 12, παρ.4)
-Επανεφαρμογή του νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση το νέο εργασιακό καθεστώς που έχει συμφωνηθεί ή με νόμο επιβληθεί στις αστικές συγκοινωνίες(αρ. 12, παρ.7)
-Κατίσχυση των ρυθμίσεων για τις μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες έναντι κάθε αντίθετου νόμου ή ΣΣΕ(αρ.12)

ζ) Ν.3979/2011
-Αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου στον δημόσιο τομέα από 37,5 σε 40 ώρες(αρ.41)

η) Ν.3986/2011
-Αρση του σπουδαίου λόγου σε περίπτωση πρόωρης καταγγελίας στις μακροχρόνιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου(πχ. τράπεζες)(αρ. 40)
-Επέκταση της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μετά από 3 διαδοχικές ανανεώσεις από τους 24 στους 36 μήνες(αρ.41, παρ.3)
-Καθιέρωση της χωρίς όρια δυνατότητας ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε περίπτωση αντικειμενικού λόγου όπως αυτός προκύπτει από μια ευρύτατη ενδεικτική απαρίθμηση(αρ. 41, παρ.1,2)
-Εισαγωγή της δυνατότητας πρόσληψης νέων ηλικίας 18-25 ετών για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας με αμοιβή το 80% του γενικού κατώτατου μισθού για διάστημα μέχρι 2 ετών (αρ. 43)
-Επέκταση του χρόνου υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου από 4 σε 6 μήνες σε περίπτωση ετήσιας ελαστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας(αρ. 42)
-Παροχή της δυνατότητας συμφωνιών για ελαστική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στις επιχειρήσεις , όταν απουσιάζουν τα συνδικάτα και τα συμβούλια εργαζομένων, και με ενώσεις προσώπων στις οποίες συμμετέχει το 20% των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων και το 15% αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις κάτω των 20 εργαζόμενων(αρ. 42, παρ. 6)
-Εισαγωγή της εθελοντικής μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική στον δημόσιο τομέα με μείωση έως και 50% του ωραρίου για διάστημα 5 ετών((αρ. 37, παρ. 5)
-Εισαγωγή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας στον δημόσιο τομέα με καταβολή του 60% του βασικού μισθού για το πλεονάζον προσωπικό(αρ. 37, παρ. 7)
-Καθιέρωση της δυνατότητας αποχώρησης με εθελούσια έξοδο των υπαγόμενων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο(αρ. 37, παρ. 7)
-Επέκταση της σχέσης 1:5 προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο μέχρι το 2015(αρ. 37. παρ.3)
-Καθιέρωση της σχέσης 1:10 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο για το 2011(αρ. 37, παρ. 3)
-Περιορισμός των προσλήψεων με σύμβαση ορισμένου και έργου στο Δημόσιο κατά 50% για το 2011 και κατά 10% για την περίοδο 2012-15(αρ. 37, παρ. 3)
-Μείωση της επιδότησης των ανέργων σε 450 ημερήσια επιδόματα ανά 4ετία από το 2011 και σε 400 από το 2012-15

θ) Ν.4024/2011
-Εισαγωγή της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας με το 60% του βασικού μισθού σε περίπτωση κατάργηση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο για και αυτοδίκαιη απόλυση για όσους συμπληρώνουν τα 55 έτη και 35 χρόνια προϋπηρεσίας στο τέλος του 2013(αρ. 33)
-Ειδική ρύθμιση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου για διάστημα 1-2 χρόνων πριν από την οριστική αποχώρηση και με την καταβολή του 60% του βασικού μισθού που συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση απόλυσης(αρ. 34)
-Εισαγωγή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με όρους συνολικής υποβάθμισης(αρ. 12-32)
-Κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ σε περίπτωση συρροής και ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους με την τυπική κατάργηση αλλά την ουσιαστική διατήρηση του περιεχομένου αρνητικής απόκλισης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ(αρ. 37, παρ. 5)
-Αναγνώριση της δυνατότητας υπογραφής επιχειρησιακών ΣΣΕ σε περίπτωση απουσίας σωματείου και από ένωση προσώπων που εκπροσωπεί τα 3/5 του προσωπικού της επιχείρησης(αρ. 37, παρ.1)
-Αναστολή της επέκτασης εφαρμογής των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2013(αρ. 37, παρ.6)

 Νομοθεσία στο πλαίσιο του δευτέρου μνημονίου
α) Ν.4046/2012(Εφαρμογή του αρθρ. 1, παρ.6)
-Μείωση του γενικού κατώτατου μισθού κατά 22% με νόμο και κατάργηση της ΕΓΣΣΕ 2010-12(αρ .1, παρ.1)
-Μείωση του γενικού κατώτατου μισθού κατά 32% με νόμο για τους νέους μέχρι 25 ετών και για τους μαθητευόμενους(αρ.1,παρ.2)
-Άμεση προσαρμογή στα νέα γενικά κατώτατα όρια των μισθών χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου(αρ. 1,παρ.3)
-Μείωση του χρόνου μετενέργειας της ΣΣΕ, μετά από τη λήξη της, από 6 σε 3 μήνες, με διατήρηση πλέον μόνο του βασικού μισθού και των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας και με δυνατότητα διαπραγμάτευσής τους με ατομικές συμβάσεις και κατάργηση όλων των υπολοίπων ρυθμίσεων της προηγούμενης ΣΣΕ χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου(αρ. 2, παρ. 4)
-Κατάργηση του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία μετά από την άρνηση της πρότασης του μεσολαβητή και καθιέρωση της από κοινού προσφυγής σε αυτήν (αρ. 3, παρ.1)
-Περιορισμός της διαιτητικής απόφασης στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου με βάση τις οικονομικές συνθήκες, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάγκη μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά την περίοδο του δεύτερου μνημονίου(αρ. 3, παρ. 2,3)
-Κατάργηση των ρητρών που διατηρούν τους κανονιστικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ και ΔΑ(επιδόματα, παροχές) σε περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία(αρ. 3, παρ.2)
-Πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και ωριμάνσεις μέχρι τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα κάτω από το 10%, από το 21% που βρίσκεται κατά την περίοδο της σχετικής ρύθμισης και με τάσεις συνεχούς ανόδου(αρ. 4)
- Καθιέρωση της 3ετίας ως ανώτατης διάρκειας των ΣΣΕ(αρ. 2, παρ.1)
-Λύση των συμβάσεων με βάση το όριο ηλικίας ή συνταξιοδότησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τα ισχύοντα ως προς τη λύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα(αρ. 5, παρ.1)
-Κατάργηση των νόμων, των κανονιστικών αποφάσεων, των ΣΣΕ, των κανονισμών εργασίας, των οργανισμών προσωπικού και των αποφάσεων διοίκησης που καθιερώνουν όρους ή ρήτρες μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα(αρ. 5, παρ.2)»

Περαστικά...

Θύμιος Κ.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ;


Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί ... και μεις φωνάζαμε ζήτω και γειά....


ΞΥΠΝΑ ΘΥΜΑ......

Άντε θύμα , άντε ψώνιο , άντε σύμβολο αιώνιο,
αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.


Κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει έχει η πλάση κοκκινίσει
άλλος ήλιος έχει βγει σ' άλλη θάλασσα άλλη γη....

Ευτυχώς που μας έσωσαν πασοκ νδ και λαος. Δείτε πως εννοούν την σωτηρία

Νέο κύμα απολύσεων και μειώσεων μισθών

Με μελανά χρώματα περιγράφεται το εργασιακό μέλλον στη χώρα για το επόμενο εξάμηνο. Διαβάστε αναλυτικά τι μας περιμένει

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζομένους, με έρευνα να θέλει νέο κύμα απολύσεων, μειώσεων αποδοχών και πάγωμα προσλήψεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Βάσει του Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας, που παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο, τέσσερις στις δέκα εταιρείες θα μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις.
Και ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε δύσκολες αποφάσεις, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, μία στις δύο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.
Ο Δείκτης συνεχίζει, για έκτο εξάμηνο, να είναι κάτω από την τιμή του 100 (82.1), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών.
Η έρευνα έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων, που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών, για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα.
Απολύσεις και μειώσεις μισθών στο εργασιακό "μενού"
Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:
* Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού, το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 42,4% των εταιρειών έχει ήδη κάνει απολύσεις, το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
* Το 23% έχει μειώσει μισθούς, ενώ το 38.5% θα το κάνει, το επόμενο εξάμηνο. Το 57.9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις, τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63.2%, τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7.1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
* Το 59,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ μόνο το 0,9% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
* Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51.2%).
* Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις και των Μεταφορών/Logistics, οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές, ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.
Μεταναστεύουν και οι εταιρείες;
* Το 41.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων, ενώ στο 44% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 62.3% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 4.8% μόνο των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο).
* Και σε αυτό το εξάμηνο, συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (32.7%).
* Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις, θα στραφούν, κυρίως, στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και των Οικονομικών/Λογιστικής.
Βρίσκουν προσωπικό στο διαδίκτυο
* Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδο-εταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος αναζήτησης, που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος, σε σχέση με το πλήθος των εταιρειών που τη χρησιμοποίησαν, παραμένουν τα web-site αναζήτησης.
* Το 60.4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ).
* Περίπου το 50% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες, που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου, ζητά πιστοποιημένη γνώση Η/Υ.
Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
* Το 51,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
* Ενώ πολλές εταιρείες σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους, παραμένουν ακόμα διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες επανατοποθέτησης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας (outplacement), όπως προέκυψε από το ειδικό θέμα του ερωτηματολογίου της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε, με την υποστήριξη της KPMG.
Να σημειωθεί πως από το σύνολο των 217 εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 54,4% είναι ελληνικές, ενώ το 45.6% πολυεθνικές.
Η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος είναι ιδιωτικές και δραστηριοποιούνται στην Αττική. Το 19.8% προέρχεται από τον κλάδο της Βιομηχανίας, το 21.2% δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών, ενώ το 23.5% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στον κλάδο του Εμπορίου.
Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων, που πήραν μέρος στην έρευνα, το 46,5% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζομένους, το 31,8% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (100-499 άτομα) και ακολουθούν σε ποσοστό 21,6% εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων.
Η συλλογή στοιχείων για τον 2ο κύκλο (2ο εξάμηνο) του 2012 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2012.

Πηγή News247.gr

ΟΧΙ σε αυτή την ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη σήμερα.
Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία ισχύει καθεστώς Μνημονίων.
Στην Ισπανία οι οικονομικοί δείκτες κατρακυλούν με το λαό να σαρώνεται από κύμα λιτότητας.
Στη Βρετανία επικρατεί η πολιτική τού «δάκρυα και αίμα».
Στην Ιταλία ο οικονομικός κλυδωνισμός μετατρέπεται σε μέτρα σφαγής των εργαζομένων τέτοιας αγριότητας που συνοδεύονται από υπουργούς που ...κλαίνε όταν τα ανακοινώνουν.
Στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι - επισήμως - καταγεγραμμένοι στα έγκατα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στη Γαλλία, που τελεί υπό συνεχή «διαπραγμάτευση» με τους χρηματοπιστωτικούς οίκους για να αποφύγει εκθέσεις που υποβαθμίζουν περαιτέρω την οικονομία της, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, δηλωτικό του αναιμικού χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται οι ταγοί της.
Στο περίφημο «σκανδιναβικό μοντέλο» επικρατούν τοποθετήσεις όπως της πρωθυπουργού της Δανίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, όπου, προετοιμάζοντας το λαό της χώρας για την επερχόμενη λαίλαπα, έλεγε: «Η χώρα αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση και γι' αυτό πρέπει να αποβάλουμε όλοι κάθε σκέψη για μέτρα που θα βοηθήσουν τη λαϊκή οικογένεια».
Στην Ευρωζώνη οι προβλέψεις της ενδιάμεσης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για επιστροφή το 2012 στην ύφεση με ποσοστό -0,3%, με τον Ολι Ρεν να ομολογεί ότι ήδη «η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται εν μέσω ήπιας ύφεσης».

Αυτή είναι η σημερινή Ευρώπη.
Σε αυτή την Ευρώπη λοιπόν οι ΛΑΟΙ πρέπει να δώσουν μόνο μία απάντηση. ΟΧΙ. ΟΧΙ σε μία Ευρώπη που το μόνο που τη νοιάζει είναι η ευημερία των αριθμών και αδιαφορεί πλήρως για τους ανθρώπους της.