Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Μια νέα εποχή στην αστρονομία - Τηλεσκόπιο James Webb

Όπως φαίνεται ξεκίνησε μία νέα εποχή στην αστρονομία. Αυτό δείχνουν οι φωτογραφίες που τράβηξε το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δόθηκαν στην δημοσιότητα από την NASA την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022. Το τηλεσκόπιο James Webb ήρθε να αντικαταστήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το οποίο εκτοξεύτηκε το 1990 και προσέφερε υπηρεσίες για περισσότερα από 30 χρόνια. Κόστισε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble και σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και στον χρόνο.

Το James Webb Space Telescope όπως είναι ο πλήρης τίτλος του είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην NASA την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική υπηρεσία) και την CSA (Διαστημική υπηρεσία του Καναδά). Οι 5 φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα επιλέχθηκαν από μία επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες από την NASA, την ESA, την CSA, και το Space Telescope Science Institute και σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη του 1ου κύκλου της αποστολής.
Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου (NGC 3132). Το πιο αμυδρό αστέρι στο κέντρο βρίσκεται στην τελευταία φάση της ζωής του. Είναι καλυμμένο από αέρια και σκόνη που εκτοξεύει προς όλες τις κατευθύνσεις του διαστήματος εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς διαλύεται στα συστατικά του.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ρίχνοντας ματιές 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ. Μια έγχρωμη μακρινή εικόνα του Σύμπαντος από τον φακό του τηλεσκοπίου James Webb.

Ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, ανάφερε για την συγκεκριμένη φωτογραφία ότι όλα τα αστέρια και οι γαλαξίες που απεικονίζονται σε αυτή βρίσκονταν σε μια περιοχή του διαστήματος, στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον που στέκεται στη Γη.