Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Την 21η Ιουνίου του 235 πχ. έλαβε χώρα ένα από τα σπουδαιότερα πειράματα στην ιστορία του ανθρώπου. Έμεινε στην ιστορία ως το πείραμα του Ερατοσθένη και το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου πειράματος ήταν η απόδειξη ότι η γη είναι μια σφαίρα αλλά και η μέτρηση με αρκετά μεγάλη ακρίβεια της περιφέρειας της γης.

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ήταν αρχαίος Έλληνας Μαθηματικός, Γεωγράφος, Αστρονόμος αλλά και Ποιητής. Γεννήθηκε το 276 π.χ. στην Κυρήνη (σημερινή Λιβύη) και έζησε, σπούδασε και πέθανε (195 π.χ.) στην Αλεξάνδρεια που ήταν εκείνη την εποχή η πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Όταν ήταν 40 ετών έγινε Διευθυντής στη μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μάνος Χατζιδάκις. Να μην συνηθίσουμε ποτέ την ασχήμια.

"Αρκεί να μην συνηθίσεις ποτέ την ασχήμια. Σας το λέω. Εγώ πάντα εκπλήσσομαι όταν βλέπω την ασχήμια. Δεν την συνήθισα ποτέ. Όσα χρόνια ζω σε αυτό τον τόπο. Το μυστικό είναι να μην συνηθίζεις στην ασχήμια. Από την ώρα που την συνηθίζεις και μειώνεις την σημασία της, θα πει οτι αρχίζεις και να της μοιάζεις. Όλη η αντίστασή μας θα πρέπει να είναι αυτή: Να μην μοιάσουμε στα τέρατα που μας περιβάλλουν. Να μην γίνουμε ήρωες ταινιών φρίκης!"

Σαν σήμερα 15 Ιουνίου του 1994 έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς δημιουργούς παγκοσμίως.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου του 1925. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος στις ακμάζουσες εκείνη την εποχή καπνοβιομηχανίες της περιοχής και η οικογένεια είχε οικονομική άνεση. Ο μικρός Μάνος ξεκίνησε από την ηλικία των 4 ετών μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν. Ο χωρισμός των γονιών του είχε σαν αποτέλεσμα να μετακομήσει με την μητέρα και την αδερφή του στην Αθήνα το 1932.

Μέχρι το 1938 που ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας παρέμενε καλή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επέφερε μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στην οικογένεια. Ο νεαρός Χατζιδάκις εργάστηκε ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοκονόμου και βοηθός νοσοκόμος στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ξεκίνησε η δίκη της ΧΑ στο εφετείο

Ξεκίνησε σήμερα στο εφετείο η δίκη της ΧΑ σε 2ο βαθμό. Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί ζητώντας να μην αλλάξει η καταδικαστική απόφαση για τους δολοφόνους της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.
Το σκίτσο του Αναστασίου τα λέει όλα και για την δίκη αλλά δυστυχώς και για την Ελληνική ιστορία.