Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

7 Ιουνίου 1942 - Ο Άρης Βελουχιώτης κυρήσσει την έναρξη του ένοπλου αγώνα της Αντίστασης στην Δομνίστα Ευρυτανίας

Ένα καλοκαιρινό απομεσήμερο Κυριακής στην Δομνίστα Ευρυτανίας, 80 χρόνια πριν, γράφτηκε μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Μία ομάδα ενόπλων γενειοφόρων ζωσμένοι σταυρωτά με τα φυσεκλίκια τους μπαίνει συντεταγμένα στο ορεινό χωριό.

Μπροστά η σημαία που κρατάει ο Βασίλης Σιταράς και αναγράφει: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΕΛΑΣ»! Οι αντάρτες τραγουδούν το: «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά στους κάμπους πέφτει χιόνι…»! Επικεφαλής, είναι ο Άρης Βελουχιώτης ο οποίος και απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό στους χωρικούς.

Δομνίστα το σημείο όπου ο Βελουχιώτης μίλησε στους κατοίκους του χωριού

Δίνει εντολή σε κάποιον αντάρτη να προσέχει το τηλέφωνο της κοινότητας και ζητάει να δει τον πρόεδρο και τον παπά του χωριού. Συστήνεται ως «ταγματάρχης πυροβολικού, Άρης Βελουχιώτης, επικεφαλής τμήματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» ! Στην συνέχεια ζητάει την άδεια από τον πρόεδρο να μιλήσει στους κατοίκους της Δομνίστας.

Άλαν Τούρινγκ (Alan Turing) - "Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές"

Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου 1954, αυτοκτονεί ο Άλαν Τούρινγκ, ο "πατέρας της επιστήμης υπολογιστών".
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954) ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος. Θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στις ανακαλύψεις τις οποίες έκανε την δεκαετία του 1930 στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού, και της τεχνητής νοημοσύνης. Το 1950 πρότεινε το λεγόμενο τεστ Τούρινγκ, που αποτελούσε ουσιαστικά έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.


Κορυφαίος μαθηματικός, κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου είχε σημαντικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των ναζί. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park) εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας ο Τούρινγκ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, όντας ο προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν αυτή που κατάφερε την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικά πλήγματα οι Ναζί.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Η ιστορία των εθνικών ευεργετών, ένα τεράστιο ψέμα.

Συχνά πυκνά ακούμε σπουδαία λόγια για Εθνικούς ευεργέτες. Τα σχολικά βιβλία της ιστορίας αφιερώνουν αρκετές παραγράφους για τα όσα «έκαναν» σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα. Δρόμοι , πλατείες φέρουν το όνομά τους , ενώ σε αρκετά κεντρικά σημεία των Ελληνικών πόλεων δεσπόζουν οι ανδριάντες τους.

Τα ίδια συμβαίνουν σε πολλές χώρες του πλανήτη. Η ιστορική αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Η «φιλανθρωπία» αυτών των ανθρώπων, που οδηγεί κράτη να τους στήνουν ανδριάντες και να ονομάζουν κεντρικούς δρόμους με το όνομα τους, βασίζεται στα πλούτη που απέκτησαν «ρουφώντας» το αίμα και τον ιδρώτα πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Συνήθως ο "εθνικός ευεργέτης" είναι κάποιος που θησαύρισε σε εξαρτημένες ή καθυστερημένες χώρες, εκμεταλλευόμενος την υπεραξία των ντόπιων εργαζομένων, πάντα με την συνεργασία και την διακριτική σιωπή (με το αζημίωτο βέβαια) από τις τοπικές κυβερνήσεις. Ακολούθως «ευεργετεί» τόσο το κράτος σε βάρος του οποίου απέκτησε την αμύθητη περιουσία του όσο και την πατρίδα του (πολλές φορές τυγχάνει να είναι το ίδιο).