Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ. Νίκος Μπογιόπουλος.


Η πολυεθνική NIKE πριν μερικά χρόνια για ένα διαφημιστικό σποτ 30 δευτερολέπτων του νέου της αθλητικού μοντέλου προσέφερε στον Τζόρνταν το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το μοντέλο αυτό η NIKE πέτυχε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κέρδη. Το ποσό των 20 εκ. δολαρίων που έδωσε σε έναν άνθρωπο για διαφήμιση είναι ίσο με όσα πλήρωσε σε 30.000 ρακένδυτους Ινδονήσιους για να το κατασκευάσουν!!!!!!
Ένα σουτιέν παράγεται από ανασφάλιστους κινέζους εργάτες που αμείβονται για την κατασκευή του με 10 λεπτά του ευρώ. Το συγκεκριμένο σουτιέν πωλείται από τα πολυκαταστήματα  Καρφούρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι 20 €. Δηλαδή με την πώληση ενός μόνο τεμαχίου ο Γάλλος βιομήχανος, ο Έλληνας μεγαλέμπορος και ο Κινέζος υπεργολάβος έχουν εξασφαλίσει το κεφάλαιο για την παραγωγή 200 σουτιέν. Ας δούμε όμως και το όφελος των Ευρωπαίων εργατών από αυτή την χωρίς οίκτο εκμετάλλευση των Ινδονήσιων και των Κινέζων ειλώτων. Η Καρφούρ σκοπεύει να περικόψει το 11% από τις 15.700 θέσεις εργασίας στο Βέλγιο για την αναδιάρθρωση του ομίλου!!!! Και να σκεφτεί κάποιος ότι το 2008 έλαβε 129 εκ. € κρατική επιχορήγηση, φορολογήθηκε με 0,008% και είχε κέρδη πάνω από 300 εκ. €!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το Δεκέμβριο του 2010 η ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς έλαβε για την διαφήμιση ποικιλίας καφέ Ιταλικής εταιρείας διάρκειας 45 δευτερολέπτων (τα γυρίσματα κράτησαν 6 ώρες) το ποσό του 1 εκατ. €. Στην Βραζιλία τώρα που παράγει το 1/3 της συνολικής ποσότητας καφέ παγκοσμίως δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι πήραν συνέντευξη από έναν γέροντα 92 ετών τον κ. Έκτορ Φελίπε Σάντος ο οποίος από τα 12 χρόνια του δουλεύει στις φυτείες καφέ. Το μεγάλο του παράπονο ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφέρει να δοκιμάσει ποτέ!!!! Τη γεύση του καφέ. Στη Βραζιλία 25 εκ. άνθρωποι δουλεύουν στην επεξεργασία του καφέ και η ημερήσια τους αμοιβή είναι κάτω από 5 δολάρια. Άρα ένας εργάτης του καφέ για να εισπράξει την αμοιβή της κας Ρομπερτς για εργασία 6 ωρών θα χρειαστεί να εργαστεί αδιάκοπα για 547 χρόνια!!!!!!!!!!!!
Η εταιρεία APPLE που το 2009 η χρηματιστηριακή της αξία  έφτασε τα 222 δις δολάρια είδε σε ένα μήνα το ipod να φτάνει τα 1 εκατ. Τεμάχια σε πωλήσεις. Στις 28 Μαïου 2010 οι εφημερίδες δημοσίευσαν δύο ειδήσεις (στις οποίες βέβαια δεν έδωσαν και την ίδια αξία). Η APPLE ανακοίνωνε την έλευση του νέου iPod και η κινέζικη εταιρεία Foxconn ότι ο 13ος εργάτης που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ήταν 25 ετών!!!!!!!! Μάλιστα η απόπειρα είχε γίνει λίγες ώρες μετά  την αυτοκτονία ενός άλλου 23χρονου συναδέλφου του που είχε πηδήξει από το μπαλκόνι του κοιτώνα του. Λεπτομέρεια η Foxconn κατασκευάζει εκτός από τις συσκευές της Siemens, της Nokia, της HP και τις συσκευές iPod της APPLE. Οι εργάτες της Foxconn εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα σε καθεστώς στρατιωτικής πειθαρχίας και αμείβονται με 300 δολάρια το μήνα (η μισή τιμή από την τιμή ενός iPod). Η εταιρεία Foxconn σε συνεργασία με την APPLE πήρε μέτρα βάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν σε ένα έντυπο ότι δεσμεύονται να μην αυτοκτονήσουν. Παρ’όλα αυτά τον Ιανουάριο του 2011 μία ακόμη εργαζόμενη 25 ετών αυτοκτόνησε!!!
Η France Telecom κατέγραψε το 2008 4,5 δις € κέρδη. Την ίδια περίπου περίοδο 2008 και 2009 ο αριθμός των εργαζομένων που αυτοκτόνησαν έφτασε τους 35. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 58. Την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 2011 έγινε γνωστό ότι ακόμη 2 εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν. Όπως αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβρη του 2010 η εταιρεία την προηγούμενη διετία είχε προχωρήσει στην εξειδίκευση ενός ολόκληρου στρατού στελεχών με σκοπό να κάνουν αφόρητη την ζωή των εργαζομένων. Ο λόγος ήταν ότι τα σχέδια της εταιρείας προέβλεπαν την μείωση προσωπικού κατά 22.000 αλλά η εταιρεία σαν ημικρατική δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απολύσεις. Έτσι έπρεπε να βρει άλλους τρόπους να αναγκάσει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν συμπεριλαμβανόμενης και της αυτοκτονίας!!!!
Στην Γερμανία ο αριθμός των εκμισθούμενων εργαζομένων  ήταν το 2006 στο 1,2 εκατ. Στην Μερσεντές 1 στους 10 εργαζόμενους είναι ενοικιαζόμενος. Μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων εργατών έχει και η γνωστή SIEMENS η οποία μάλιστα στον ισολογισμό της καταχωρεί τις δαπάνες για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους όχι στην μισθοδοσία αλλά στις δαπάνες για υλικά!!!