Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

03/06/1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.

Σαν σήμερα το 1963 πεθαίνει στη Μόσχα από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 61 ετών ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.
Ο Ναζίμ Χικμέτ (Nâzım Hikmet Ran) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου του 1902. Έγραψε δεκάδες έργα τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας.

...Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.


ΚΙΦ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό
δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα.


Κιφ
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Τα αυτόματα του Ήρωνα

Ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια ήταν Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης που έζησε τον πρώτο αιώνα π.Χ. Αρχικά εργάστηκε σαν υποδηματοποιός αλλά η Αλεξάνδρεια εκείνης της εποχής με την συστηματική τεχνολογική παράδοση τον κέντρισε να ασχοληθεί με κάτι αρκετά εντυπωσιακότερο. Είναι γνωστός περισσότερο σαν μηχανικός με υδραυλικές κατασκευές, απλές μηχανές αλλά και αυτοματισμούς αλλά ήταν επίσης και σπουδαίος μαθηματικός. Υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας (κάτι σαν το πρώτο πολυτεχνείο).

H αιολόσφαιρα του Ήρωνα. Η πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας.

Συσκευή που κατασκευάστηκε το 120 π.Χ. από τον Αλεξανδρινό μαθηματικό Ήρωνα, ο οποίος σκόπευε να παραγάγει κινητήρια δύναμη χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη δύναμη του ατμού. Κεντρικό της σύστημα ήταν ένας στοιχειώδης ατμοστρόβιλος. Η κατασκευή της περιγράφεται στο έργο του Ήρωνα "Πνευματικά". Αρχικά ονομάστηκε "Αιόλου Πύλη" ή "Αιόλου Πύλαι" και αργότερα "Αιολόσφαιρα".


Πρόκειται για τον πρόδρομο της ατμομηχανής, που με την προσθήκη μιας τροχαλίας για τη μετάδοση της κίνησης θα μπορούσε να είχε οδηγήσει την ελληνιστική εποχή (αν δεν ανακοπτόταν από τις οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής και τη ρωμαϊκή παρέμβαση) στη Βιομηχανική επανάσταση (που ήρθε τελικά το 1800 μ.Χ) με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.