Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η επιστροφή των εργατών και των ταξικών συνδικάτων

Τον τελευταίο καιρό όσοι δεν αποχαυνώνονται από τα καλοταϊσμένα μέσα «ενημέρωσης» και ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα διεκδικήσεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

Εργάτες, σωματεία και συνδικάτα προχωράνε σε κινητοποιήσεις και απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαναφορά δικαιωμάτων που καταπατήθηκαν και αφαιρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα την κρίση και την πανδημία. Μεγάλες κινητοποιήσεις καταγράφονται καθημερινά από τους αγρότες στην Ολλανδία, τις αεροματαφορές σε (Γαλλία, Σουηδία, Βρεττανία, Γαλλία) και σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ευρώπη και στον κόσμο (μεταλλουργούς, δικηγόρους, εργαζόμενους στα τρένα, στα αεροδρόμια, στα ταχυδρομεία, στις βιομηχανίες, αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ).

Για το τι συμβαίνει στον κόσμο θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας. Στην παρούσα ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καταγραφή τι συμβαίνει στη χώρα μας. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι τίποτα δεν συμβαίνει στη χώρα μας, καλά θα κάνουν να σηκωθούν από τους καναπέδες τους να απευθυνθούν στα σωματεία τους και στις λαϊκές επιτροπές της πόλης τους και θα αλλάξουν γνώμη.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στα κάτεργα της παιδικής εργασίας

Η παιδική εργασία αποτελεί σύμφυτο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια πληγή που θυμίζει σε κάθε άνθρωπο την εκμετάλλευση, την απανθρωπιά και την υποκρισία του συστήματος και της κοινωνίας που ζούμε. Ο ΟΗΕ εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει την 12η Ιουνίου σαν «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας» έχοντας βάλει ως στόχο την εξάλειψη της έως το 2025. Ένας στόχος όμως που αποδεικνύεται αυταπάτη.

Είναι προφανείς οι λόγοι της αποτυχίας του ΟΗΕ και της UNICEF. Δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, ψευτό φιλανθρωπίες, δακρύβρεχτες ανακοινώσεις και παγκόσμιες ημέρες με δράσεις που κρατάνε 24 ώρες και αν. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποκριτικές «δωρεές» από κεφαλαιοκράτες και μονοπωλιακές εταιρείες που όλο τον υπόλοιπο χρόνο θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι παιδιά και εργαζόμενους.