Όπως φαίνεται ξεκίνησε μία νέα εποχή στην αστρονομία. Αυτό δείχνουν οι φωτογραφίες που τράβηξε το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δόθηκαν στην δημοσιότητα από την NASA την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022. Το τηλεσκόπιο James Webb ήρθε να αντικαταστήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το οποίο εκτοξεύτηκε το 1990 και προσέφερε υπηρεσίες για περισσότερα από 30 χρόνια. Κόστισε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από το Hubble και σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και στον χρόνο.
Το James Webb Space Telescope όπως είναι ο πλήρης τίτλος του είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην NASA την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική υπηρεσία) και την CSA (Διαστημική υπηρεσία του Καναδά). Οι 5 φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα επιλέχθηκαν από μία επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες από την NASA, την ESA, την CSA, και το Space Telescope Science Institute και σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη του 1ου κύκλου της αποστολής.
Στην παραπάνω φωτογραφία εικονίζεται το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου (NGC 3132). Το πιο αμυδρό αστέρι στο κέντρο βρίσκεται στην τελευταία φάση της ζωής του. Είναι καλυμμένο από αέρια και σκόνη που εκτοξεύει προς όλες τις κατευθύνσεις του διαστήματος εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς διαλύεται στα συστατικά του.
Στην παραπάνω εικόνα εικονίζεται ένα κοσμικό δυστύχημα. Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργήθηκε από περισσότερες από 1000 φωτογραφίες και παρουσιάζει τη σύγκρουση πέντε γαλαξιών που ονομάζονται από κοινού Κουαντέτο του Στέφαν (Stephan’s Quintet). Νέφη αερίου, σκόνης και αστεριών παρατηρούνται στους γαλαξίες λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το τηλεσκόπιο μέσω του εξοπλισμού του καταγράφει τεράστια κρουστικά κύματα καθώς ένας από τους γαλαξίες, ο NGC 7318B, συντρίβει το σμήνος.
Με την χρήση των οργάνων που διαθέτει το τηλεσκόπιο ανέλυσε την σύνθεση της ατμόσφαιρας ενός μακρινού εξωπλανήτη καταδεικνύοντας την άνευ προηγουμένου ικανότητα του Webb να αναλύει ατμόσφαιρες εκατοντάδες έτη φωτός μακριά. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν την ευδιάκριτη υπογραφή του νερού, μαζί με στοιχεία για σύννεφα και ομίχλη, στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον καυτό, φουσκωμένο αέριο γίγαντα πλανήτη WASP-96b που περιστρέφεται γύρω από ένα μακρινό αστέρι που μοιάζει με Ήλιο.
Η συγκεκριμένη παρατήρηση, η οποία αποκαλύπτει την παρουσία μορίων αερίου βασίζεται στις μειώσεις στη φωτεινότητα των χρωμάτων του φωτός που παρατηρήθηκαν και είναι η πιο λεπτομερής του είδους της μέχρι σήμερα.
Στην παραπάνω εικόνα είναι το φαντασμαγορικό πορτρέτο του Νεφελώματος της Carina (NGC 3324).
Αυτό το τοπίο με «βουνά» και «κοιλάδες» με στίγματα και με αστραφτερά αστέρια είναι στην πραγματικότητα η άκρη μιας κοντινής, νεαρής περιοχής σχηματισμού αστέρων μέσα από κοσμικά σύννεφα αερίου και σκόνης. Κάθε λευκή κουκίδα είναι ένα νέο αστέρι που μόλις άρχισε να λάμπει.
Κλείνουμε την ανάρτησή μας με την 1η φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης η NASA.
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εικόνα που καταγράφει το αχνό φως των αμέτρητων ήλιων σε χιλιάδες γαλαξίες που δεν έχουμε ξαναδεί, που αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα και αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη θέα του Σύμπαντος που έχει συλλεχθεί ποτέ από εκατοντάδες γαλαξίες.
Πηγή : οι λογαριασμοί της NASA σε twitter και Instagram
Credits φωτογραφιών : NASA, ESA, CSA, and STScI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου