Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ρίχνοντας ματιές 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ. Μια έγχρωμη μακρινή εικόνα του Σύμπαντος από τον φακό του τηλεσκοπίου James Webb.

Ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, ανάφερε για την συγκεκριμένη φωτογραφία ότι όλα τα αστέρια και οι γαλαξίες που απεικονίζονται σε αυτή βρίσκονταν σε μια περιοχή του διαστήματος, στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον που στέκεται στη Γη.


Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εικόνα που καταγράφει το αχνό φως των αμέτρητων ήλιων σε χιλιάδες γαλαξίες που δεν έχουμε ξαναδεί, που αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα και αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη θέα του Σύμπαντος που έχει συλλεχθεί ποτέ από εκατοντάδες γαλαξίες.

"Κοιτάμε πίσω περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια", είπε. "Αυτό το φως που βλέπετε ταξιδεύει για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια και επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή".

Και αυτή είναι όντως μόνο μία μικρή γεύση, καθώς η NASA σχεδιάζει να δημοσιεύσει πρόσθετες εικόνες "πρώτου φωτός" την Τρίτη (12/07), φωτογραφίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιδείξουν την ικανότητα του Webb να χαρτογραφεί τις λεπτομέρειες της αστρικής εξέλιξης, από τη γέννηση των αστεριών έως τον θάνατο από σουπερνόβα, για να μελετήσει πώς σχηματίζονται, συγχωνεύονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες και να διερευνήσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας γύρω από πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια.

Το τηλεσκόπιο Webb, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Η αποστολή του αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει για 10 χρόνια, αλλά έχει πλεονάζουσα ικανότητα καυσίμου να λειτουργήσει και για 20 χρόνια.

Ο αρχικός στόχος για το τηλεσκόπιο ήταν να δει τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες του σύμπαντος, βλέποντας ουσιαστικά «το σύμπαν να ανάβει τα φώτα για πρώτη φορά» συλλέγοντας φως από την μεγάλη έκρηξη.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες, η NASA θέλοντας να δώσει στους απανταχού λάτρεις του διαστήματος μία πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει, δημοσίευσε μία πρώτη δοκιμαστική εικόνα, η οποία τραβήχτηκε από τον αισθητήρα FGS του τηλεσκοπίου και πρόκειται για την πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος τραβηγμένη στο υπέρυθρο φάσμα.

Πηγή : οι λογαριασμοί της NASA σε twitter και Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια: