Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μέσα από μια μαρμάρινη πλάκα.

Η επιγραφή στη μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς.
Στις 17 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί με τους Ταγματασφαλίτες και άλλους ντόπιους δωσίλογους πραγματοποίησαν το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στην παρούσα ανάρτηση δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στο ιστορικό αυτό γεγονός. Τα γεγονότα αναλυτικά στην ανάρτηση της Ρούλας Καραγιάννη στο alt.gr Εδώ θα αναφερθούμε στην προσπάθεια που έγινε τα επόμενα χρόνια για να ξαναγραφεί η ιστορία μέσα από ψέματα και συκοφαντίες. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται αμείωτα μέχρι και σήμερα.

Εκείνη την ημέρα η μάντρα του παλιού ταπητουργείου της Κοκκινιάς βάφτηκε κόκκινη στο αίμα. Οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους προδότες ταγματασφαλίτες, τους μπουραντάδες του Μηχανοκίνητου της Αστυνομίας Πόλεων και τους χαφιέδες της Ειδικής Ασφάλειας, εκτέλεσαν εδώ 72 αγωνιστές του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ. Πρόκειται για το κεντρικό σημείο του ιστορικού μεγάλου Μπλόκου της Κοκκινιάς. Το γενικό πρόσταγμα το είχε ο «συνταγματάρχης» Πλυντζανόπουλος με τον Μπουραντά. Οι προδότες Μπατράνης, Βακαλόπουλος, Βερύκογλου, Γρ. Ιωαννίδης, ο Σγούρος και ο γιος του , ντυμένος τσολιάς, υπέδειξαν έναν – έναν τους επικίνδυνους για τον κατακτητή αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Η μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Ηλιουπόλεως (Νίκαια).

Συνολικά, πάνω από 315 αντιστασιακοί εκτελέστηκαν (72 στη Μάντρα του ταπητουργείου, 42 στα Αρμένικα , 40 στο Σχιστό κι άλλοι που έπεσαν μαχόμενοι στα σπίτια τους προσπαθώντας να διαφύγουν ή εκτελέστηκαν στη διαδρομή προς την πλατεία Οσίας Ξένης. Επίσης, 8.000 οδηγήθηκαν και κρατήθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και 1.800 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα θανάτου στη Γερμανία από όπου ελάχιστοι επέστρεψαν. Οι ναζί με τους δωσίλογους συνεργάτες τους λήστεψαν, λεηλάτησαν και έκαψαν τα σπίτια της συνοικίας.

Πέρασαν χρόνια μετά τον εμφύλιο για να μπορέσουν ο Δήμαρχος της Νίκαιας Δ. Καρακουλουξής, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων, στην δεύτερη θητεία του 1964-1967 να τοποθετήσουν με έξοδα του Δήμου μια εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο της μάντρας που έγινε το Μπλόκο. Στην πλάκα ήταν χαραγμένη η φράση «Εδώ οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν Έλληνες πατριώτες». Ήταν το πρώτο μνημείο που αναγραφόταν ξεκάθαρα το ιστορικό γεγονός του Μπλόκου.

Η συγκεκριμένη μαρμάρινη πλάκα δεν παρέμεινε για αρκετό διάστημα στη μάντρα. Ήρθε η Χούντα και ο διορισμένος δήμαρχος Δ. Πλυντζανόπουλος, ανιψιός του ταγματασφαλίτη Ι. Πλυντζανόπουλου που συμμετείχε στο Μπλόκο τον Αύγουστο του 44, τοποθέτησε μια νέα πλάκα που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της Χούντας.

«Ξεσκίζοντας» την πραγματικότητα και τα ιστορικά γεγονότα τα οποία εκτός των άλλων ήταν και πρόσφατα στους κατοίκους, η πλάκα αντικαταστάθηκε με μια άλλη, της οποίας η επιγραφή άλλαζε τα γεγονότα, για να δείξει τη δική της οπτική, κατασκευάζοντας μια άλλη μνήμη.

Σε αυτήν αναγραφόταν το μήνυμα «Προδόται και μασκοφόροι Κομμουνισταί Εαμίται-Ελασίται παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17 Αυγούστου 1944 αγνούς πατριώτας αγωνιστάς της εθνικής αντιστάσεως τέκνα ηρωικά της Νίκαιας οι οποίοι και εκτελέστηκαν στον τόπο τούτο».

Μια άλλη ερμηνεία από την δικτατορία η οποία επιχείρησε σε όλη την επταετία να εντάξει τα πρώην μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας στο χώρο των αντιστασιακών, και τους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στο χώρο του εχθρού του λαού και των προδοτών.

Ίδια τακτική που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η άρχουσα τάξη με τους γνωστούς αναθεωρητές ιστορικούς και τα γνωστά ιδιωτικά κανάλια και τις εφημερίδες της. Απλά σήμερα γίνεται πολύ προσεκτικά κάτω από τον μανδύα δήθεν ιστορικών οι οποίοι έχουν αυξημένη χρηματοδότηση μέσα από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η συγκεκριμένη τακτική άλλωστε έχει ενταχθεί και στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την πτώση της χούντας η επιγραφή αφαιρέθηκε. Χρειάστηκε όμως να περάσουν χρόνια για να τοποθετηθεί η σημερινή πλάκα. Με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου της Νίκαιας Στέλιου Λογοθέτη ο δήμος σε συνεργασία με τον Υπουργό Χωροταξίας Αντώνη Τρίτση προχώρησε στην απαλλοτρίωση του χώρου της Μάντρας. Στις 10 Αυγούστου του 1984 προκηρύχτηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναμόρφωση του χώρου. Το έργο της αναμόρφωσης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1986 και τα εγκαίνια έγιναν από τον Λογοθέτη την 17η Αυγούστου του 1986 ημέρα του μνημόσυνου για το Μπλόκο. Στην είσοδο της μάντρας τοποθετήθηκε εντοιχισμένη πλάκα με την ίδια παλιά επιγραφή. Από τότε ο χώρος της Μάντρας λειτουργεί ως ιερός τόπος μνήμης και είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: