Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η επιστροφή των εργατών και των ταξικών συνδικάτων

Τον τελευταίο καιρό όσοι δεν αποχαυνώνονται από τα καλοταϊσμένα μέσα «ενημέρωσης» και ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα διεκδικήσεων σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

Εργάτες, σωματεία και συνδικάτα προχωράνε σε κινητοποιήσεις και απεργίες διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και επαναφορά δικαιωμάτων που καταπατήθηκαν και αφαιρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα την κρίση και την πανδημία. Μεγάλες κινητοποιήσεις καταγράφονται καθημερινά από τους αγρότες στην Ολλανδία, τις αεροματαφορές σε (Γαλλία, Σουηδία, Βρεττανία, Γαλλία) και σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ευρώπη και στον κόσμο (μεταλλουργούς, δικηγόρους, εργαζόμενους στα τρένα, στα αεροδρόμια, στα ταχυδρομεία, στις βιομηχανίες, αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ).

Για το τι συμβαίνει στον κόσμο θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας. Στην παρούσα ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καταγραφή τι συμβαίνει στη χώρα μας. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι τίποτα δεν συμβαίνει στη χώρα μας, καλά θα κάνουν να σηκωθούν από τους καναπέδες τους να απευθυνθούν στα σωματεία τους και στις λαϊκές επιτροπές της πόλης τους και θα αλλάξουν γνώμη.


Ξεκινώντας από τις καθημερινές δράσεις σε πάρα πολλές πόλεις για θέματα που αφορούν την εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με καθημερινές δράσεις, συναυλίες, αποκλεισμούς και κατασκηνώσεις στις περιοχές που δραστηροποιούνται Νατοϊκές δυνάμεις (Σούδα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη , Άκτιο κλπ).

Με πορείες και διαμαρτυρίες στην πρεσβεία της Ρωσσίας και των ΗΠΑ. Με συναυλίες και παρεμβάσεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.


Περνάμε σε κάποιες από τις επιτυχημένες εργατικές διεκδικήσεις το τελευταίο διάστημα όπου μέσα από την δράση τους οι εργαζόμενοι πέτυχαν να γίνουν δεκτά τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίχνοντας σε όλους ότι μόνο ο δρόμος των αγώνων και της διεκδίκησης υπάρχει για τους εργαζόμενους. Τέτοια παραδείγματα η Ομοσπονδία οικοδόμων που μετά από κινητοποιήσεις πέτυχε την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας παράλληλα με μεγάλες αυξήσεις στα μεροκάματα. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην E-Food που κατάφεραν να ακυρώσουν τα σχέδια της εταιρείας για ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην E-food συνεχίζουν τους αγώνες για συλλογική σύμβαση , αύξηση των μέτρων ασφαλείας και αυξήσεις μισθών.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Cosco που οδήγησαν την εταιρεία σε αναδίπλωση και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις μισθών. Για την λήψη μέτρων ασφαλείας, για ενεργοποίηση των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και άλλα πολλά.

Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στην Cosco προχώρησε ακόμη περισσότερο στα πλαίσια του συντονισμού του αγώνα του σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αλληλεγγύη των εργαζομένων, σε κοινές συναντήσεις με τους λιμενεργάτες συνδικαλιστές της USB από τα λιμάνια του Λιβόρνο και της Γένοβα.

Αλλά και σε αγώνες που συνεχίζονται σε πολλές εταιρείες και κλάδους όπως είναι στη Λάρκο, στα Λιπάσματα Καβάλας , στα πετρέλαια της Καβάλας και αλλού. Παρά την άρνηση των εταιρειών αλλά και του ίδιου του κράτους που ψηφίζει "εγκληματικά νομοσχέδια" σε μια προσπάθεια να ξεπουλήσει εμβληματικές εταιρείες που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Με θάρρος, αποφασιστικότητα και έχοντας το δίκιο μαζί τους είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στο πλευρό τους θα πρέπει να σταθεί κάθε εργαζόμενος της χώρας αλληλέγγυος και στηρίζοντάς τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Σε αγώνες που δίνονται από τους εργαζόμενους σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες , τους μαθητές και από τους φοιτητές για να μην γίνει η γνώση εμπόρευμα. Ενάντια σε αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που έρχονται συνεχώς στην δημοσιότητα και που διευκολύνουν τα χέρια των ιδιοκτητών κολλεγίων. Νομοσχέδια που αυξάνουν συνεχώς της δυσκολίες για να μπορέσει κάποιο παιδί να μορφωθεί και να σπουδάσει ειδικά αν προέρχεται από οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα.

Η προσπάθεια του υπουργείο για αστυνόμευση των πανεπιστημίων με στόχο να καταφέρει να περάσει όλα αυτά τα αντιδραστικά μέτρα που ψηφίζει αλλά ακυρώνονται στην πράξη οδηγεί τους φοιτητές σε μαζικοποίηση των αγώνων και των διεκδικήσεων τους. Η νίκη της ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές και το γκρέμισμα της ΔΑΠ από την 1η θέση μετά από δεκαετίες γεμίζει με ελπίδα κάθε δημοκράτη άνθρωπο. Η απόφαση της υπουργού παιδείας για κατάργηση των πολιτικών παρατάξεων μέσα στα Πανεπιστήμια αμέσως μετά μόνο γέλιο προκαλεί.


Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες. Απλά κλείνοντας την ανάρτησή αυτή θα καλέσουμε τον αναγνώστη να ρίξει μια ματιά μόνο στον σημερινό Ριζοσπάστη για να πάρει μια ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα των εργατικών και άλλων διεκδικήσεων. Μόνο για σήμερα :

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ένωση Λογιστών Έλεγκτών της περιφέρειεας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η ένωση λογιστών Θεσσαλονίκης και άλλες κατά τόπους ενώσεις πχ. έχουν σήμερα και πάλι κινητοποιήσεις στον αγώνα που κάνουν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και για αυξήσεις στους μισθούς τους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής προχωρούν σε στάση εργασίας και νέες παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία, ενώ προετοιμάζουν κλιμάκωση του αγώνα τους για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, με 24ωρη απεργία στις 13 Ιούλη. Συγκεκριμένα με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) σήμερα και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon», στην οδό Πατησίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ηδη, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε μία απεργία και μία στάση εργασίας, και την Τετάρτη 13 Ιούλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis». Απαντώντας στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης, ζητώντας συνάντηση με καθένα απ' αυτά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ κλαδική Σύμβαση. Μόνο που η Σύμβαση που «στηρίζουν» οι ξενοδόχοι περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις - «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους: Προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά στον κλάδο. Επιβάλλει δουλειά χωρίς ρεπό, όλες τις μέρες της βδομάδας, όταν η πληρότητα στα ξενοδοχεία ξεπερνά το 70%. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη σε όσους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τη θερινή σεζόν στην Αττική, ενώ δεν καλύπτει μια σειρά από ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι στην Vodafone - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας και κινητοποίηση ζητώντας την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης για όλους όσοι δουλεύουν στον συγκεκριμένο όμιλο.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ενώ από χτες ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς 48 εργαζομένων από τη μητρική στη θυγατρική εταιρεία «360 Connect», με την πείρα να δείχνει ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν τελικά επιπτώσεις στα συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, φτάνοντας μέχρι και σε απολύσεις.

«Στους ατομικούς εκβιασμούς της "Vodafone" η απάντηση βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και τη διεκδίκηση», υπογραμμίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής σε ανακοίνωσή του, στηρίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση. Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Αύριο Πέμπτη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (θυγατρική της Πειραιώς) που έχουν αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις αποφάσεις της Τράπεζας Πειραιώς.



Στην υγεία καθημερινά έχουμε απεργίες , στάσεις εργασίας, και κινητοποιήσεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που δεν αφορούν μόνο τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τον καθένα από εμάς. Έτσι λοιπόν σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν χώρα κινητοποιήσεις κατά της μετατροπής των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κατά της επέκτασης των ΣΔΙΤ.

Κινητοποιήσεις για προσλήψεις και στελέχωση των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την λειτουργία των ΜΕΘ, ενάντια στις αναστολές των υγειονομικών, υπέρ των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων και άλλα πολλά. Μόνο από την αρχική σελίδα του 902.gr βλέπουμε κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στον : Ευαγγελισμό , στο Θριάσιο , στα Νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσσολογγίου , στην Καστοριά , στην Θεσσαλονίκη , στo Ψυχιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη


Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές προχωράνε σε διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις ζητώντας να παρθούν σοβαρά μέτρα για τις αυξήσεις τιμών σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα και πετρέλαιο, για την καταβολή των αποζημιώσεων για όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες και καταστροφές, για στελέχωση του ΕΛΓΑ με προσωπικό αλλά και για να αντιμετωπιστεί με θεσμικό τρόπο η αισχροκέρδεια των μεσαζόντων οι οποίοι αγοράζουν την παραγωγή τους για ένα κομμάτι ψωμί και την μεταπουλούν στους καταναλωτές θησαυρίζοντας.

Μόνο χτες και σήμερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με παρόμοια αιτήματα σε Έδεσσα, Καβάλα, Καστοριά και Αγρίνιο, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στον Πύργο Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: