«μπορείς να φυλακίσεις έναν επαναστάτη, αλλά δεν μπορείς να φυλακίσεις μια επανάσταση» Φρέντ Χάμπτον-Fred Hampton (1948-1969)
30 Αυγούστου 1948, στο Σικάγο από εργατική οικογένεια γεννιέται ο Φρέντ Χάμπτον (Fred Hampton), ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων και του αντιρατσιστικού και σοσιαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ.
Αποφοίτησε το 1966 με άριστα και ξεκίνησε νομικές σπουδές, ενώ συμμετείχε στον αγώνα για τα δικαιώματα των μαύρων. Το 1968 προσχώρησε στους Μαύρους Πάνθηρες όπου ξεχώρισε και σύντομα αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα.
Οργάνωσε συνελεύσεις, ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα πολιτικής/ιδεολογικής επιμόρφωσης, δημιούργησε σύστημα πληροφόρησης για επιθέσεις κατά της μαύρης κοινότητας (από τους ρατσιστές και από την τοπική αστυνομία), ενίσχυσε τα προγράμματα δωρεάν γευμάτων για άπορα παιδιά που οργάνωναν οι Πάνθηρες.
Τα σημαντικότερα όμως επιτεύγματά του ήταν ότι από τη μία κατάφερε να σταματήσει την βία ανάμεσα στις διάφορες συμμορίες δρόμου δημιουργώντας οργανώσεις οι οποίες διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους και από την άλλη να δημιουργήσει μια "πολύχρωμη συμμαχία" ανάμεσα στους Πάνθηρες και σε λευκούς ριζοσπάστες. Το τελευταίο επίτευγμα ήταν αυτό που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στο ρατσιστικό παρακράτος των ΗΠΑ και έβαλε τον Χάμπτον στο στόχαστρό τους.
Χαρισματικός ομιλητής και Μαρξιστής,ο Χάμπτον, υπεράσπιζε πάντα τον ταξικό αγώνα σαν προτεραιότητα του κινήματος. Έδινε καθημερινά μάχες στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της αυτοάμυνας του κινήματος απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας και των ρατσιστικών συμμοριών.
Η μαχητική του δράση, οι οργανωτικές του ικανότητες και η μόρφωση του τον έφεραν σε ηλικία 20 ετών στη θέση του Προέδρου των Πανθήρων για όλη την πολιτεία του Ιλινόις και του Αντιπροέδρου σε εθνικό επίπεδο.
Οι Πάνθηρες του Σικάγου, η οργάνωση του Χάμπτον, ήταν η μεγαλύτερη τοπική οργάνωση των Πανθήρων στις Η.Π.Α. Το FBI διέβλεπε ότι η τοπική "πολύχρωμη συμμαχία" του Χάμπτον αποτελούσε έναν πιθανό σπόρο μαζικού κινήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να «μπει» ο Χάμπτον στο πρόγραμμα "εξόντωσης ενοχλητικών πολιτικών προσωπικοτήτων" (COINTELPRO) του FBI.
Το κράτος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε κάθε μέσο. Καταστολή, συλλήψεις, διώξεις, προβοκάτσιες, επιθέσεις σε συγκεντρώσεις, πυρπολήσεις γραφείων, κινητοποιήσεις «αυθόρμητων» ρατσιστών και ακροδεξιών, μαύρους προβοκάτορες κ.λ.π. Όταν πια όλα αυτά δεν έφερναν τα επιθυμητά αποτελέσματα ο για 50 χρόνια σκοτεινός διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ έδωσε το πράσινο φώς για την δολοφονία του.
Το ξημέρωμα της 4ης Δεκεμβρίου 1969 πράκτορες του FBI, μαζί με αστυνομικούς, του Σικάγου εισέβαλλαν στο σπίτι του Χάμπτον, όπου κοιμόταν δίπλα στην 8μηνων έγκυος σύντροφο του, την Ντέμπορα Τζόνσον. Οι δύο νέοι μαζί με τους υπόλοιπους Πάνθηρες που είχαν επιφορτιστεί με την προστασία του Χάμπτον είχαν πέσει ναρκωμένοι από υπνωτικά που τους είχε ρίξει στην σούπα ο χαφιές του FBI Ουίλιαμ Ο’ Νηλ, που είχε διεισδύσει στην οργάνωση.
Οι δολοφόνοι έριξαν συνολικά 90 σφαίρες. Ο 21χρονος Φρεντ Χάμπτον πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο κεφάλι και το στήθος ενώ κοιμόταν και ξεψύχησε αμέσως. Ο 2ος νεκρός ήταν ο 17χρονος Μαρκ Κλαρκ. Οι υπόλοιποι Πάνθηρες (και η έγκυος γυναίκα του), ξυλοκοπήθηκαν άγρια και μεταφέρθηκαν (αρκετοί από αυτούς τραυματισμένοι) στις φυλακές, κατηγορούμενοι για «ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών» !!!!
Στην κηδεία των 2 Πανθήρων παρευρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.
Για την δολοφονία του Χάμπτον δεν τιμωρήθηκε κανείς αφού έρευνα ξεκίνησε μόλις το 1976 από την Γερουσία για τα πεπραγμένα των μυστικών υπηρεσιών επί προεδρίας Νίξον. Σε αυτήν αποκαλύφθηκε η προβοκατόρικη δράση του χαφιέ Ο’ Νηλ ο οποίος αυτοκτόνησε το 1990.
Ο Χάμπτον είχε προβλέψει τι θα γινόταν «Πιστεύω ότι θα πεθάνω ενώ θα αγωνίζομαι για αυτά τα οποία γεννήθηκα να αγωνίζομαι». Ο ήρωας Φρεντ Χάμπτον ο οποίος παρέμεινε αγωνιστής μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του θα είναι πάντα σύμβολο κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για το δίκιο και την ελευθερία.
Πηγές:
Βλάσης Γ. Ρασσιάς"Φρεντ Χάμπτον, (1948-1969),
W.E. Hampton et al,"The Essence of Fred Hampton", "SalsedoPress",
Περιοδικό Praxis Review
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου