Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Guernica

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1936 στις Ισπανικές εκλογές το Λαϊκό Μέτωπο επικρατεί με ποσοστό 34,3% του Εθνικού Μετώπου που συγκεντρώνει ποσοστό 33,2%. Οι δημοκρατικές, κομουνιστικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου εκλέγουν ως πρωθυπουργό τον Manuel Azana που είχε πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του εκλογικού αυτού συνασπισμού τον Ιανουάριο του ’36.
Οι δυνάμεις του δικτάτορα Franco και της Χριστιανικής Δεξιάς που αποτελούν το Εθνικό Μέτωπο στρέφονται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ανατρέψουν. Άλλωστε η συγκεκριμένη κυβέρνηση και το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας αποτελούσε παραφωνία τόσο για την άρχουσα τάξη στην Ιβηρική Χερσόνησο, όσο και για το Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε αυτή την προσπάθεια ανατροπής ο Franco θα έχει στο πλευρό του τις δυνάμεις του Άξονα, τη ναζιστική Γερμανία και την φασιστική Ιταλία.
Το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937 πιλότοι των δυνάμεων του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης ισοπεδώνουν τη Βάσκικη κωμόπολη Guernica, αφήνοντας πίσω τους περί τους 1.650 νεκρούς.

Άποψη της Βασκικής κωμόπολης μετά το βομβαρδισμό
Ο Pablo Picasso, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων, αντιδρώντας στο έγκλημα που διαπράχθηκε δημιούργησε ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο πίνακά του, ονόματι “Guernica”, όπως και η ισοπεδωμένη πόλη.
Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου.

Ο πίνακας είναι γεμάτος συμβολισμούς. Ο ταύρος συμβολίζει το φασισμό, τον πόλεμο και το σκοτάδι, το άλογο συμβολίζει τον λαό που υποφέρει και κραυγάζει σε απόγνωση, ενώ η γυναίκα με τη λάμπα πετρελαίου την συνείδηση που ρίχνει φως στο σκοτάδι που πλακώνει τα πάντα.
Το 1944 οι Γερμανοί, προσπαθώντας να «μαζέψουν» κάθε σημαντικό έργο τέχνης, συλλαμβάνουν τον Picasso στο Παρίσι, o οποίος έχει ήδη ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.
Ένας αξιωματικός των SS δείχνει στον Picasso τη φωτογραφία της Guernica και τον ρωτάει :

– Αυτό είναι δικό σας έργο;

Η απάντηση του ζωγράφου ήταν αποστομωτική και έμεινε στην ιστορία :

– Όχι, δικό σας!

Κλείνοντας την συγκεκριμένη ανάρτηση να γυρίσουμε ξανά στα γεγονότα του 36. Τον Ιούλιο οι φασιστικές δυνάμεις της Ισπανίας θα προχωρήσουν σε πραξικόπημα, ανατρέποντας την κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου πριν αυτή συμπληρώσει 6 μήνες παραμονής στην εξουσία. Το πραξικόπημα αυτό αποτελεί και το σημείο έναρξης του Ισπανικού Εμφυλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: