Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΡΑΙΧ –ΕΝ- ΜΠΑΝ(Κ)Χ!
Με απεριόριστο κυνισμό ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έθεσε και επισήμως τέρμα σε κάθε ίχνος σκέψης για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου! 

''Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας αν δεν επαναφέρουμε το πρόγραμμα (μνημονιακό) στη σωστή του πορεία'' είπε προκλητικά και αποκαλυπτικά ο Γ. Στουρνάρας στους Financial Times.
Και το τι σημαίνει ''ορθη πορεία'' έσπευσε να το διευκρινίσει ο Χ. Ραιχ-εν-μπαν(κ)χ, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές ζήτησε επίμονα να συνεχιστεί, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η ''διαχείριση του εργασιακού κόστους'' - βλ. περαιτέρω σφαγή των μισθών!
Με δυο λόγια, σε πολύ σύντομο χρόνο, η κυβέρνηση αυτή πάει να αποδειχθεί μνημονιακότερη της προηγούμενης!
Και εις ανώτερα!
Αναλυτικά το ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες: 


 
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»
Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ακόμη, ανέφερε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ότι «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ».
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έρχεται μετά τα ραντεβού του με την τρόικα, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ τού ανέφεραν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα περάσει δύσκολες ώρες εξαιτίας της κακής πορείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Εκείνος χαριτολογώντας τους απάντησε: «Το γνωρίζω».
Την Κυριακή, μετά την ομιλία του στη Βουλή στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέο ραντεβού με την τρόικα κατόπιν αιτήματος των ιδίων.
Πάντως, η τρόικα αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν βγάλει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστέρησεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του προγράμματος. Οι τελικοί έλεγχοι αναμένονται στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.
Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πολλα σημεία του προγράμματος είναι εκτός στόχου, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση.
Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν συζητούν τίποτα πριν επανέλθει το πρόγραμμα σε σωστή πορεία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκλητική δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν έχει καμία διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012 καταγράφονται στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην υστέρηση των εσόδων που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της ύφεσης.
Το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε το πρώτο «τετ α τετ» με το κλιμάκιο της τρόικας. Στις 13.00 οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και έγιναν δεκτοί από τον κ. Σαμαρά για μία περίπου ώρα, ενώ το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
Επιδίωξη της κυβέρνησης κατά τις επαφές με την τρόικα είναι, εκμεταλλευόμενη και την ευρωπαϊκή στροφή προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο πολιτικής, να διευρευνήσει τις προοπτικές άμβλυνσης των όρων του οικονομικού προγράμματος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται μεταξύ άλλων ως «κόκκινες γραμμές» οι απολύσεις στο Δημόσιο και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντισταθμιστικά φαίνεται πως προτάσσονται αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση ανενεργών δημόσιων οργανισμών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και περιορισμός των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές, να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ: ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΡΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ»
To πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει ήδη γίνει, δήλωσε ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας σε συνέδριο για τις εξαγωγές, συμπληρώνοντας ότι στο γεγονός αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά η διαχείριση του εργασιακού κόστους, η οποία - όπως είπε, «πρέπει να συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια».
Ο επικεφαλής της Task Force εκτίμησε ακόμη ότι η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, «η χώρα είναι σε γόνιμη γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και στελεχιακό δυναμικό με πολλά προσόντα. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές».
Ανέφερε επίσης ότι οι στρατηγικές για τις εξαγωγές έχουν τεθεί και δείχνουν ότι τα οφέλη είναι μπροστά μας και πρόσθεσε πως η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των εξαγωγικών διαδικασιών είναι οι δύο τομείς στους οποίους εστιάζεται η προσπάθεια αλλαγών.
Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι από το Μάρτιο του 2012 εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία εργάζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ και η Ολλανδία ήδη έχει συμφωνήσει να δώσει τεχνική βοήθεια με εμπειρογνώμονες από τις εξαγωγικές ομοσπονδίες. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 σχεδιάζεται να προστεθούν νέες υπηρεσίες για να βελτιωθεί η εικόνα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπάρχει χάρτα στόχευσης με συστάσεις για τις ελληνικές αρχές. Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα σημεία στα οποία εστιάζουν είναι τα εξής:
- Να εδραιωθεί μία εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη σε όλα τα επίπεδα.
- Να απλοποιηθούν δραστικά οι διάφορες διαδικαστικές δραστηριότητες (αδειοδοτήσεις κλπ).
Σχετικά με τα τελωνεία ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση γραφειοκρατίας κατά 50% και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δύσκολες καταστάσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ότι είναι επείγον να γίνουν νέες κινήσεις. Φυσικά υπάρχουν ήδη έτοιμες κάποιες πλατφόρμες και με την άρση των υπολοίπων εμποδίων και θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να στοχεύσουμε σε υψηλό ρυθμό εξαγωγών», τόνισε ο κ. Ράιχενμπαχ.
Επεσήμανε πάντως πως η Ομάδα Δράσης δεν παραβλέπει ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες «είναι ιδιαίτερα δυσχερείς για τις επιχειρήσεις με τη ζήτηση να έχει πτώση πάνω από 25%, τις επενδύσεις να έχουν μειωθεί πάνω από το 40%, αρκετές χιλιάδες εταιρείες έχουν κλείσει και όλες οι προοπτικές αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις στον εμπορικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις πληρωμών».
Η ελληνική οικονομία είναι παρόμοιου μεγέθους με άλλες ευρωπαϊκές αγορές αλλά σε σχέση με αυτές εμφανίζεται να είναι μία κλειστή αγορά και αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο μεγάλης βελτίωσης, κατέληξε.
Εξάλλου, ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί στις 15:30 με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
 Πηγή : iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: