Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ: ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ''ΟΔΗΓΟΥΣ'' ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΛΙΕΡΟ!

ΕΞΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΣ ΤΙΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Παρ΄ότι τα φετινά Επιδαύρια ανήκουν στον Αριστοφάνη, η πρεμιέρα θα δοθεί με Σοφοκλή και συγκεκριμένα με τον «Οιδίποδα Τύραννο», στην παράσταση του λιθουανού σκηνοθέτη Τσεζάρις Γκραουζίνις κι έναν αμιγώς ανδρικό θίασο.
Από την προσεχή Παρασκευή, λοιπόν, αυτή η συνήθεια πολλών δεκαετιών επιστρέφει: Για άλλους σαν αφορμή για εκδρομή αλλά για τους περισσότερους σαν αυτόνομος βραδινός προορισμός, η Επίδαυρος, ευτυχώς, παραμένει η σταθερά του καλοκαιριού μας. Και πράγματι, μια Παρασκευή ή ένα Σάββατο βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

«Εγώ έχω πάντα στα αφτιά μου τον γκιώνη που ακούω πριν από κάθε παράσταση, τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα και σκέφτομαι ότι δεν πρέπει το θέαμα να διαταράξει την ησυχία του», έλεγε ο Μίμης Κουγιουμτζής, που γνώριζε για τα καλά την Επίδαυρο, από μαθητής της σχολής του Θεάτρου Τέχνης, συνεργάτης του Κάρολου Κουν, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο ίδιος.
Στη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, ο «Οιδίπους Τύραννος» ανεβαίνει με τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ενώ συμμετέχουν οι Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.


Ακολουθεί η κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες» από το Εθνικό Θέατρο και τον Νίκο Μαστοράκη σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη. Με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του Στρεψιάδης και τον Μάκη Παπαδημητρίου να υποδύεται τον γιο του, Φειδιππίδη. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος ενώ μαθητές είναι οι Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Τάνια Τρύπη κ.ά.
Τη σκυτάλη θα πάρει για το τρίτο διήμερο της χρονιάς η δεύτερη για φέτος αριστοφανική κωμωδία: «Ιππής» σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά του Μανώλη Παντελιδάκη και κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ο Aλλαντοπώλης και ο Γιάννης Ζουγανέλης ο Παφλαγόνας ενώ παίζουν οι Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά. Πρόκειται για τη συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το θέατρο Ακροπόλ.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου κατεβαίνει με τις «Εκκλησιάζουσες», μια ακόμα αριστοφανική κωμωδία, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου σε απόδοση κειμένου του Βασίλη Μαυρογεωργίου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Την Πραξαγόρα υποδύεται η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Βλέπυρος είναι ο Κώστας Κόκλας, νέος ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και Χρέμης ο Παντελής Δεντάκης. Παίζουν επίσης οι Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη, Μαίρη Σαουσοπούλου, Ντίνη Ρέντη κ.ά.
Αλλαγή κλίματος τον Αύγουστο με τον Μολιέρο και τον «Αμφιτρύονα» του κορυφαίου γάλλου συγγραφέα, στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη και τη σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, στα σκηνικά η Εύα Μανιδάκη, στα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, στη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός και στους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη και οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.
Την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων θα κλείσει η τέταρτη κωμωδία του Αριστοφάνη σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: Είναι οι «Ορνιθες» από τον Γιάννη Κακλέα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Τα σκηνικά υπογράφει ο Μανόλης Παντελιδάκης. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αγορίτσα Οικονόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγάπη Μανούρα, Σωκράτης Πάτσικας, Σοφία Μιχαήλ, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ιβαν Σβιτάιλο, Μαρία Βλαχάκη, Αλαίν Ριβέρο.
ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ 2012: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
6-7 Ιουλίου: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.
13-14 Ιουλίου: «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Εθνικό Θέατρο.
20-21 Ιουλίου: «Ιππής» του Αριστοφάνη. ΚΘΒΕ-θέατρο Ακροπόλ
27-28 Ιουλίου: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Θέατρο του Νέου Κόσμου
3-4 Αυγούστου: «Αμφιτρύων» του Μολιέρου. Εθνικό Θέατρο
10-11Αυγούστου: «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
(πηγή: tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: