Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

ΚΚΕ - Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το ασφαλιστικό νόμο – ολοκαύτωμα PDF
27/06/10
Ακόμα και οι οξύτεροι χαρακτηρισμοί δεν αρκούν για να περιγράψουν την αγριότητα, το μέγεθος και το βάθος αυτού του ανουσιουργήματος σε βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών - μητέρων και των νέων, των αυτοαπασχολουμένων αλλά και των ήδη συνταξιούχων.
ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης για όλους. Οδηγεί σε δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, πολύ πάνω από την ηλικία των 65 χρόνων. 
Ενταφιάζει οριστικά την 35ετία με όριο και χωρίς όριο ηλικίας και την 37ετία χωρίς όριο. Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται 40 χρόνια κανονικής - όχι ελαστικής -  δουλειάς και 300 ένσημα ανά έτος για να κατοχυρωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Κανένας δε θα βγαίνει σε σύνταξη, αν δεν τα έχει συμπληρώσει. Στην πράξη από ελάχιστους  έως κανένας θα μπορεί  να συμπληρώνει τα 40 χρόνια δουλειάς με αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι το όριο ηλικίας θα πάει πάνω από το 65ο. Γι' αυτό και προετοιμάζονται για παράταση του εργάσιμου βίου πάνω από τα 70 έτη με νόμο τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, όποιος δεν έχει τα 40 χρόνια και αποχωρεί μεταξύ του 60ού και 65ου έτους θα έχει μείωση 6% για κάθε έτος, δηλαδή στην 5ετία μείωση σύνταξης κατά 30%. Οι προϋποθέσεις που παρέχουν σήμερα συντάξεις των 600 και 700 ευρώ για το 65% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, με το νέο νόμο θα οδηγούν σε συντάξεις μειωμένες κατά 50%.
Μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στη «στρούγκα»:
 • Από την 1/1/2011 αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και σε αρκετές περιπτώσεις και τα χρόνια εργασίας που υποχρεωτικά πρέπει να έχει κάποιος εργαζόμενος για να συνταξιοδοτηθεί. Καταργείται ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων των 10.500 και γίνονται 11.100 από 1/1/2011. Σταδιακά μέχρι το 2013 το όριο ηλικίας από 58 πηγαίνει στο 60 με 35ετία, υπολογίζοντας την ποινή μείωσης 5% ανά χρόνο πριν τα 65.
 • Οι γυναίκες με ανήλικα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πληρώνουν πιο ακριβά απ' όλους, καθώς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από το 50ο έτος σήμερα στο 65ο και αυτό μέχρι το 2013. Αρα, μετά από αυτή την ημερομηνία καταργείται οριστικά αυτό το δικαίωμα των μητέρων.
 • Το ίδιο και όσοι ανήκουν στα Βαριά και Ανθυγιεινά. Επιπλέον, από την 1/7/2011 περιορίζεται η λίστα στο 10% της σημερινής. Ακόμα και αυτοί που σήμερα υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και δεν θα προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015, τότε θα βγαίνουν στη σύνταξη όχι νωρίτερα αλλά με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν με το νέο σύστημα. Ακόμα όμως και γι' αυτό το 10% που θα παραμείνει στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά δύο έτη μέχρι το 2013.
 • Το 2020 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας θα αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κάθε τρία χρόνια με βάση αυτή την αρχή θα αναπροσαρμόζεται.
Το νομοσχέδιο μετατρέπει τη σύνταξη σε προνοιακό επίδομα πείνας και εξαθλίωσης:
Για όσους συνταξιοδοτούνται μετά το 2015 η σύνταξη θα χωρίζεται σε  «βασική» και «αναλογική», το άθροισμα των οποίων θα καταλήγει σε σύνταξη μικρότερη μέχρι και 40% από τα σημερινά δεδομένα.
 • Μειώνεται δραστικά ο συντάξιμος μισθός, καθώς πλέον θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου αντί της καλύτερης πενταετίας.
 • Το ποσοστό αναπλήρωσης από 70% στην 35ετία μειώνεται στο 34,19% για τα ίδια χρόνια (μείωση κατά 50%) ενώ στη 40ετία το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόλις 41,20%, όπως προκύπτει από τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιέχονται στο σχέδιο νόμου! Τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούν από 0,80% για 4500 ένσημα (15 χρόνια με 300 ένσημα ανά έτος) και φτάνουν το ανώτερο 1,5% για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης εφόσον τα ένσημα ξεπερνούν τα 11.700, αριθμός ασύλληπτος για τον μέσο εργαζόμενο!
 • Για τους ασφαλισμένους πριν από το 2011 που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα με το οποίο θα χτίζεται η σύνταξη. Το ένα τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται για όσες εισφορές καταβλήθηκαν μέχρι το 2011 και από εκεί και πέρα θα υπολογίζονται σε ανταποδοτική βάση. Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει τις συντάξεις εξίσου με τους ασφαλισμένους μετά το 2011.
 • Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης τον οποίο εμφανίζει η κυβέρνηση ως ένα μέτρο που θα βοηθάει στη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση είναι μια απάτη. Τα χρήματα που θα απαιτούνται για να εξαγοραστεί αυτός ο χρόνος θα είναι τόσα πολλά, που σχεδόν κανείς ασφαλισμένος δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ          
Η σύνταξη αυτή είναι ουσιαστικά ένα επίδομα πρόνοιας. Το ποσό αυτό που θα φτάσει τα 360 ευρώ θα δίνεται με την καταβολή της σύνταξης μετά το 2015. Ολόκληρο το ποσό θα δίνεται σε όσους ασφαλίζονται μετά το 2011, των οποίων οι ανταποδοτικές συντάξεις θα είναι 300 ευρώ το περισσότερο και εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Για τους ασφαλισμένους πριν από το 2011 η σύνταξη αυτή θα είναι πετσοκομμένη κατά πολύ.  
Η «βασική» σύνταξη δεν είναι εγγυημένη: Το ύψος της θα καθορίζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που θα επικυρώνει η ΕΕ. Επιπλέον υπάρχει δέσμευση στο ύψος των χρημάτων που θα δίνει το κράτος να μην ξεπερνάει το 2,5% του ΑΕΠ, σε σχέση με αυτά που έδωσε το 2009 κι αυτό μέχρι το 2060.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Δεν είναι ούτε αυτές εγγυημένες.  Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα χορηγούνται αν και εφόσον το επιτρέπει η «οικονομική βιωσιμότητα» των Ταμείων. Οι μέχρι τώρα εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε τεράστια ελλείμματα. Αυτό σημαίνει διακοπή παροχής των επικουρικών συντάξεων.
Πετσοκόβονται οι συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων:
 • Καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη.
 • Επιβάλλεται νέο ΛΑΦΚΑ από την 1η Αυγούστου του 2010 για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από 3% έως 9%.
 • Για όσους συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2014 και το καταστατικό του Ταμείου προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από το 2%, αυτό μειώνεται στο 2% (π.χ. δημόσιο, ΟΑΕΕ).
 • Επιβάλλεται τουλάχιστον τριετές πάγωμα μισθών.
 • Οι όποιες αυξήσεις στο μέλλον θα συναρτώνται με την πειθαρχία στο μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση θα κινούνται όχι πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό και μάλιστα σε συνάρτηση με την αύξηση (ή και μείωση!) του ΑΕΠ.
Επιπλέον μείωση επιβάλλεται και στις συντάξεις χηρείας, ενώ ταυτόχρονα με όλα τ' άλλα τίθεται και πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με το νέο σύστημα μετράει κάθε ένσημο.
Δραστικές περικοπές για τις ιατροφαρμακευτικές παροχές. Το σχέδιο νόμου προωθεί τη συγχώνευση των μονάδων Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων μαζί με αυτές του Δημοσίου, να λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΣΥ ως επιχειρήσεις. Το κράτος περιορίζει δραστικά τη συμμετοχή του σε ένα βασικό πακέτο παροχών, όπως κάνει και με την προνοιακή σύνταξη, και από εκεί και πέρα θα είναι στην ευθύνη του κάθε εργαζόμενου να αγοράζει υπηρεσίες Υγείας σύμφωνα με την οικονομική του δυνατότητα.
Μειώνονται οι εισφορές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας κατά 30% την επόμενη τριετία. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου θα είναι δραματικές, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να περικοπούν οι ήδη πενιχρές παροχές αυτών των οργανισμών.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες.
Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να μη συμβιβαστούν με αυτή τη μεγάλη και επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, όταν σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες λόγω της ασύγκριτα υψηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, να μειωθούν δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας και να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα.
Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση. Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν. Τους χρωστούν δεκάδες δισεκατομμύρια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  που συνειδητά και σκόπιμα επέτρεψαν τη λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων για ολόκληρες δεκαετίες από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές. Που οδήγησαν τα αποθεματικά στη ληστεία του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων. Που επέτρεψαν την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών, που χάρισαν επανειλημμένως χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ. Που ευνόησαν τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, προώθησαν την ελαστική προσωρινή απασχόληση.
Ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να απαλλαχθούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη. Για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση, για να διασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου που ευθύνεται για την κρίση, όπως και για τα μεγάλα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που σας είπε έγκαιρα την αλήθεια και με όλες του τις δυνάμεις προσπάθησε να προετοιμάσει και να οργανώσει το λαό και το εργατικό κίνημα για αυτά που σήμερα φέρνουν. Αυτό κάνει και τώρα. Αυτός ο δρόμος που μας οδηγούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του μνημονίου και της ΕΕ είναι καταστροφικός για το λαό.
Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τα βάρβαρα μέτρα, που καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, στην ανεργία και την ανασφάλεια, είναι να οργανώσουμε τον ενιαίο αποφασιστικό μας αγώνα κατά των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων, κατά του μνημονίου.
Ο συμβιβασμός και η υποταγή είναι κίνδυνος - θάνατος για το λαό. Τώρα είναι ανάγκη να απεγκλωβιστούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα από τα δηλητηριώδη ιδεολογήματα των κομμάτων της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, των συνδικαλιστικών ηγεσιών που εκφράζουν τον εργοδοτικό δικομματικό συνδικαλισμό.
Εργατική λαϊκή συσπείρωση χρειάζεται τώρα για να μην περάσουν οι συκοφαντίες, οι απειλές και η καταστολή κατά του εργατικού ταξικού κινήματος .
Ήρθε η ώρα να επιστρατεύσουμε την ταξική μας δύναμη, ενότητα, αλληλεγγύη για το δίκιο του λαού κόντρα στην πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: