Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2010

Το παρακάτω αποτελεί επαναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη της Κυριακής 06.06.2010
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Κέρδη 2,6 δισ. ευρώ και το 2010!
Αλώβητος ο πυρήνας της κερδοφορίας και αύξηση τζίρου, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς
Αλώβητα και από την καπιταλιστική κρίση συνέχισαν τα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων και για το α' τρίμηνο του 2010, διάστημα μέσα στο οποίο τα λαϊκά στρώματα δέχτηκαν την ολόπλευρη επίθεση από το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες η συνέχεια στη διάρκεια του έτους αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερη. Να σημειωθεί ακόμη ότι και η όποια πτωτική τάση έχει να κάνει με συγκυριακούς και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, με την εμφάνιση των ισολογισμών τους κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, κ.ά.
Ο πυρήνας των επιχειρηματικών κερδών, δηλαδή τα λειτουργικά κέρδη στο α' τρίμηνο, φτάνει σε 2,6 δισ. ευρώ. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών να σημειωθεί πως οι τρανταχτές ανατιμήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και που αφορούν στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, τσιγάρα, ποτά) θα κοστίσουν στο λαό 1,25 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2010, ποσό δηλαδή που δεν είναι ούτε τα μισά από τα λειτουργικά κέρδη που απέσπασε η πλουτοκρατία μέσα σε 1 τρίμηνο.
Οι ισολογισμοί (α' τρίμηνο 2010) που δημοσίευσαν 267 εισηγμένες επιχειρήσεις (επεξεργασία στοιχείων: Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) εμφανίζουν και τα παρακάτω:
  • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA): Φτάνουν σε 2,6 δισ. ευρώ (από 2,9 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2009). Η εμφανιζόμενη πτώση 11% προέρχεται κυρίως από τα αυξημένα λογιστικά κονδύλια που εμφανίζουν οι τράπεζες και που αφορούν σε τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους.
  • Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται στα 414 εκατ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι). Η υποχώρηση (70,5%) είναι αποτέλεσμα της «έκτακτης εισφοράς».
  • Ο τζίρος (κύκλος εργασιών) σημειώνει και αύξηση 4,8% και διαμορφώνεται σε 19,7 δισ. ευρώ (από 18,8 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Κερδοφόρες εμφανίζονται οι 144 επιχειρήσεις έναντι 123 που εμφανίζουν ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 46 από τις 144 κερδοφόρες εταιρείες εμφανίζουν φέτος και αύξηση των κερδών τους, ενώ ακόμη 21 εισηγμένες επέστρεψαν φέτος σε φάση κερδοφορίας έναντι ζημιάς πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι μέσα στο 12μηνο του 2009 οι εισηγμένες ΑΕ είχαν μαζέψει λειτουργικά κέρδη ύψους 10,5 δισ. ευρώ με αύξηση 6,2% σε σχέση με το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: