Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Άλαν Τούρινγκ (Alan Turing) - "Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές"

Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου 1954, αυτοκτονεί ο Άλαν Τούρινγκ, ο "πατέρας της επιστήμης υπολογιστών".
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Matheson Turing, 23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954) ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος. Θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στις ανακαλύψεις τις οποίες έκανε την δεκαετία του 1930 στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού, και της τεχνητής νοημοσύνης. Το 1950 πρότεινε το λεγόμενο τεστ Τούρινγκ, που αποτελούσε ουσιαστικά έναν τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.


Κορυφαίος μαθηματικός, κατά τη διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου είχε σημαντικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων των ναζί. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park) εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας ο Τούρινγκ ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, όντας ο προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν αυτή που κατάφερε την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικά πλήγματα οι Ναζί.

Μετά τον Πόλεμο, συνέχισε τις έρευνες στην τεχνητή νοημοσύνη και στις θεωρίες υπολογισμού και σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο. Ταυτόχρονα κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ βάζοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων.


Ο Τούρινγκ όμως ήταν άθεος και δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του. Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές έπεσε θύμα του "κυνηγιού μαγισσών" κατά των ομοφυλοφίλων στη Βρετανία και δικάστηκε το 1952 για "σεξουαλική διαστροφή". Δεν δέχτηκε καμία υπεράσπιση και τελικά καταδικάστηκε. Του δόθηκε η "επιλογή" μεταξύ φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας, που αποτελούσε επί της ουσίας χημικό ευνουχισμό. Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε δύο χρόνια αργότερα το 1954 (δηλητηριάστηκε με κυάνιο), 16 μέρες πριν τα 42α γενέθλιά του συντετριμμένος και απομονωμένος.

Εξαιτίας της δίκης, της αυτοκτονίας του και του απόρρητου χαρακτήρα του έργου του στον πόλεμο, το όνομα του αγνοήθηκε για πολλά χρόνια. Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές, αποκαταστάθηκε επίσημα μόλις το 2009, 55 χρόνια μετά την αυτοκτονία του. Η αποκατάστασή του ήταν αποτέλεσμα της πίεσης προς το κράτος της Μεγάλης Βρεττανίας που προκάλεσε μια διεθνή εκστρατεία που συνοδεύτηκε από συλλογή μεγάλου αριθμού υπογραφών.

Η διεθνής κοινότητα, καθιέρωσε το βραβείο Turing στην μνήμην του. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται ετησίως σε εξαίρετους επιστήμονες των υπολογιστών και θεωρείται το Nobel της Πληροφορικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: