Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Η σφαγή της Μελίγια

Την Παρασκευή ένα ακόμη έγκλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χώρα στον Ισπανικό θύλακα της Μελίγια στα σύνορα με το Μαρόκο. Ένα έγκλημα σε βάρος αθώων ανθρώπων με προέλευση κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική. Ένα έγκλημα στο οποίο πρωτοστάτησε η σοσιολδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας για την οποία πριν από λίγο καιρό κάποιοι στην Ελλάδα πανηγύριζαν.

Οι εικόνες από το συμβάν το οποίο σχεδόν εξαφανίστηκε από τα μεγάλα μέσα "ενημέρωσης" δείχνουν το μέγεθος της σφαγής. Να τονίσουμε ότι εδώ στην Ελλάδα κανένα μέσο δεν μετέδωσε την είδηση. Πληροφορίες μπορούσαν να βρουν μόνο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι αναγνώστες του 902.gr , του alt.gr κλπ ιστοσελίδων προσκείμενων στο ΚΚΕ.

Μετά από όλη αυτήν τη σφαγή, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, επικεφαλής της "προοδευτικής" κυβέρνησης που στηρίζουν το ΚΚΙ και το Podemos, με δηλώσεις του συνεχάρει τους Ισπανούς και τους Μαροκινούς αστυνομικούς και συνοριοφύλακες για το έργο τους.... Απλά να σημειωθεί ότι O σφαγέας των μεταναστών Σάντσεθ, που κάποιοι επιχείρησαν να μας τον "σερβίρουν" για προοδευτικό (συνέβει και στην Ελλάδα), δεν είναι ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης που πανηγυρίζει για τέτοια εγκλήματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Παρασκευή αρκετές εκατοντάδες εξαθλιωμένων και πεινασμένων μεταναστών από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, κυνηγημένοι από τους πολέμους και τις ενέργειες των Μαροκινών δυνάμεων καταστολής που καίνε και ισοπεδώνουν τους καταυλισμούς τους στα σύνορα με την Ισπανία, επιχείρησαν να περάσουν το φράκτη στο θύλακα της Μελίγιας στα σύνορα Ισπανίας Μαρόκου. Εκεί δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής και από τις δύο μεριές. Η επίθεση ήταν πρωτοφανούς αγριότητας και έγινε χρήση χημικών, πλαστικών αλλά και πραγματικών σφαιρών. Το αποτέλεσμα σοκαριστικό. Τουλάχιστον 23 νεκροί , εκατοντάδες σοβαρά τραυματίες με τους αριθμούς αυτούς να μεγαλώνουν.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετανάστες που δεν κατόρθωσαν να περάσουν τον φράχτη, πεσμένοι στο έδαφος ο ένας πάνω στον άλλο, στιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό. Ανθρωποι που δεν δείχνουν σημάδια ζωής, άλλοι που αιμοραγούν, χωρίς καμία βοήθεια... Από πάνω τους, αρματωμένοι Μαροκινοί αστυνομικοί, να χτυπούν με γκλομπ και να τραβούν βίαια τραυματίες, να πετούν και άλλους μετανάστες στον σωρό...

Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν. Περίπου 500 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν στην ισπανική πλευρά του φράχτη δέχτηκαν την επίθεση των ισπανικών δυνάμεων, οι οποίες επαναπροώθησαν τους περισσότερους στο Μαρόκο. Μόνο 130 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν εντός της Μελίγια, οι μισοί από τους οποίους τραυματισμένοι, και οδηγήθηκαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Στο μεταξύ, η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMDH Nador), καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν την απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στη Μελίγια, είχε προηγηθεί επιχείρηση - «σκούπα» από τις μαροκινές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τους καταυλισμούς των μεταναστών σε δάσος κοντά στον ισπανικό θύλακα.

Ο επικεφαλής της AMDH Nador δήλωσε στο πρακτορείο "Reuters" ότι αυτή η επιχείρηση - «σκούπα» και τα όσα τραγικά ακολούθησαν αποτελούν μέρος της έντασης της καταστολής εναντίον των μεταναστών από τότε που οι δυνάμεις της Ισπανίας και του Μαρόκου επανέλαβαν τις κοινές περιπολίες και ενίσχυσαν τα «μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή γύρω από τον θύλακα.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Μάη του 2021, χιλιάδες μετανάστες, νέοι και παιδιά στην πλειοψηφία τους, δέχθηκαν άγρια καταστολή από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας στην προσπάθειά τους να περάσουν στον άλλο ισπανικό θύλακα, την πόλη της Θέουτα.

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε δήλωση του σημειώνει :
«Οι σοκαριστικές εικόνες στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου, με τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται σε χιλιάδες ξεριζωμένους, ακόμη και σε ημιθανείς ανθρώπους, θυμίζουν πρακτικές και σχέδια εξόντωσης. Προκαλούν αποτροπιασμό κι οργή.

Οι δεκάδες θάνατοι και τραυματισμοί, που έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια λίστα, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, που ονομάζει τους ξεριζωμένους ως "εισβολείς" και "υβριδική απειλή" και προωθεί συμφωνίες καταστολής στο όνομα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως η ανάλογη συμφωνία Ισπανίας-Μαρόκου. Αθλιότητα!

Εξίσου κυνικές κι αποτρόπαιες ήταν οι δηλώσεις του "προοδευτικού" Ισπανού πρωθυπουργού που έσπευσε να μοιράσει συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, μιλώντας για "επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας". Τι άραγε έχουν να πουν στην Ελλάδα όσοι μιλούν για τον αέρα της "προόδου" στην Ισπανία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης;

Νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν την ίδια αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Πρόοδος είναι η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννά τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους. Πρόοδος είναι η προστασία των μεταναστών και προσφύγων ενάντια στην πολιτική της καταστολής και της εργαλειοποίησης της ΕΕ.»

Πηγές : twitter, alt.gr, 902.gr, @praxis_review

Δεν υπάρχουν σχόλια: