Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - ΚΚΕ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Πανοραμική άποψη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης
Ανεβαίνοντας στο βήμα της συγκέντρωσης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, μπροστά στο δελτίο θύελλας που ήδη έχει αναγγελθεί.
Ο εργάτης, η εργάτρια, ο φτωχός υπάλληλος, ο φτωχός επαγγελματίας και αγρότης, ακόμα και αν δεν πήρε μέρος σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, μπορεί και πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο το ταξικό, το πολιτικό του ένστικτο.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, σας έχει φέρει πιο κοντά στην εμπειρία ότι η ένταξη ωφελεί αποκλειστικά και μόνο τα μονοπώλια, είναι σε βάρος των λαών.
Ολη η Ευρώπη έχει δοκιμάσει τα φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τη συνεργασία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, κυβερνήσεις συνεργασίας με μεταλλαγμένα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα. Εχετε γνωρίσει κεντροαριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, δυστυχώς και με κομμουνιστές μέσα, να παίρνουν ενεργό ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με πόλεμο, με εκβιασμό και εκφοβισμό.
Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που την ψήφισαν όλα τα κόμματα με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, άρχισε η αρπαγή των λαϊκών κατακτήσεων σε όλη την Ευρώπη. Βρήκαν την ευκαιρία τότε να περάσουν μια συνθήκη χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή αντίσταση, καθώς το εργατικό κίνημα βρέθηκε σε υποχώρηση, ενώ προχωρούσε η καπιταλιστική παλινόρθωση στις σοσιαλιστικές χώρες. Σ' αυτό το έδαφος, βγήκαν στην επιφάνεια τα κόμματα νοσταλγοί του Χίτλερ, του φασισμού, με πρόσχημα το υπαρκτό μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιούργησε η ΕΕ και η Ελλάδα ως χώρα που στήριξε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη ληστεία των λαών.
Χιλιάδες λαού σε πυκνή διάταξη σε όλο το μήκος και το πλάτος της συγκέντρωσης
Η ΕΕ έχει παίξει το δικό της ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων κομμάτων, καθώς αποτελεί σήμερα επίσημη ιδεολογία της η ανιστόρητη ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού.Μόνο ένα πανίσχυρο ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό εργατικό κίνημα με γερές συμμαχίες, μπορεί να οδηγήσει τις φασίζουσες και φασιστικές απόψεις στο περιθώριο, να μείνουν γραφικά γκρουπούσκουλα. Καμία άλλη πρόταση δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, με φραστικά αντιφασιστικά αναθέματα.
Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που τα συμφέροντά σας είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δοκιμάστε να ξαναβρείτε την ελπίδα, κάνοντας πανίσχυρο το ΚΚΕ στην κάλπη. Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός. Το ΚΚΕ μόνο του, πριν ακόμα φανούν τα σύννεφα στον ορίζοντα, προέβλεπε, προειδοποίησε, όταν τα άλλα κόμματα ταύτιζαν την ΕΕ με την ασφάλεια και την ευημερία.
Θυμηθείτε τι έχουμε προβλέψει για την πορεία της ΕΕ, για τον πόλεμο, για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, για το σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, για τα διάφορα κοινοτικά πακέτα με αποδέκτη την πλουτοκρατία. Προειδοποιήσαμε στις εκλογές του 2009, ότι στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναφέρονταν αντιδραστικές αλλαγές, που κατοπινά ήταν γραμμένες στα Μνημόνια.
Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά


Κάθε μέρα, ο εργαζόμενος λαός, ο άνεργος, ο συνταξιούχος ακούει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης.Από τα άλλα κόμματα, ακούει ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία να σχηματισθεί μια κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, μια κυβέρνηση της αριστεράς, που θα διαπραγματευθεί μέσα στα όργανα της ΕΕ. Επιστρατεύθηκαν μάλιστα ψεύτικα επιχειρήματα για το μπόνους των 50 εδρών και τις μονοεδρικές.
Οι κρίσιμες μάχες δεν έχουν δοθεί ακόμα από το λαό, είναι μπροστά μας. Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να είναι μια χαμένη μάχη, γιατί η θύελλα νέων μέτρων είναι προ των πυλών. Θα μετρηθεί το μπόι του λαού, η ετοιμότητά του να ασκήσει πιο αποτελεσματική πίεση, να διεκδικήσει, να αντεπιτεθεί την άλλη κιόλας μέρα, τους επόμενους μήνες. Επιμένουμε, η μισή αλήθεια αποτελεί πελώριο ψέμα.
Αν σχηματισθεί μια δήθεν αντιμνημονιακή κυβέρνηση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την κορυφή του παγόβουνου και όχι με το ίδιο το παγόβουνο, κυβέρνηση ευκαιριακής σύνθεσης, δραματική εμπειρία θα ζήσει ο λαός. Τις πρώτες κρίσιμες μέρες θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πότε θα γυρίσει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός με πολλές νέες εσωτερικές δεσμεύσεις, που τάχα θα διαπραγματευτεί την αναβολή της δόσης των δανείων για ένα ή δύο χρόνια.
Η αναμονή θα μετατραπεί γρήγορα σε μια πρωτοφανή απογοήτευση, σε μια τυφλή αγανάκτηση, που θα φέρει το κίνημα βήματα πίσω, σε μια κρίσιμη περίοδο που χρειάζεται ένα άλμα μπροστά. Αυτή η κυβέρνηση με άλλα πρόσωπα, δεν θα είναι καθόλου λιγότερο επικίνδυνη από τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει.
Είμαστε βέβαιοι ότι κομμουνιστές, αριστεροί, που χώρισαν οι δρόμοι μας στη δίνη των γεγονότων του 1990 - 1992 καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέμε, ανεξάρτητα αν διατηρούν διαφωνίες μαζί μας. Καταλαβαίνουν τι σημαίνει να συμμετέχει ένα κομμουνιστικό κόμμα, ένα ριζοσπαστικό κόμμα σε μια κυβέρνηση διαχείρισης. Το παράδειγμα της Γαλλίας με την αιμοδοσία στον Ολάντ από το αριστερό Μέτωπο δε θα σώσει τον γαλλικό λαό, ούτε βεβαίως τους λαούς της Ευρώπης.


Η επόμενη βουλή, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μην αφήσετε τις εκπλήξεις να σας αποπροσανατολίσουν. Δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι μεταγραφές βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, να εμφανισθούν νέα κόμματα, και όλοι μαζί να παίξουν για τα καλά το παιχνίδι της αναμόρφωσης του σάπιου πολιτικού συστήματος, να γίνουν το πλυντήριο των αμαρτιών του καπιταλιστικού συστήματος.Η πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ είναι μπλόφα, προεκλογική πρόταση εκ του ασφαλούς, μόνο και μόνο για να γίνει υποκλοπή ψήφων, δηλαδή υποκλοπή ελπίδων.
Τώρα που η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να παραπλανά με μπλόφες όπως πριν, βρήκε άξιο διάδοχο στο πρόσωπο της λεγόμενης ανανεωτικής μεταμελημένης αριστεράς, που δεν έχει κανένα πρόβλημα να ρίξει στο πυρ το εξώτερον την πολύτιμη ιστορική πείρα του 20ού αιώνα, την ταξική πάλη, την προοπτική της.
Είναι μακριά νυχτωμένοι
Είναι φανερό ότι μια συνεργασία και με άλλες δανεικές ψήφους, μια προϋπόθεση έχει: Το ΚΚΕ να διαγράψει θέσεις που πατάνε στη στέρεα πείρα του παρελθόντος και του σημερινού ζοφερού καπιταλιστικού παρόντος. Ετσι θα γίνουμε πολύ χρήσιμοι, για να ανακοπεί το λαϊκό κίνημα, για να έχει αυτή η κυβέρνηση λυμένα τα χέρια να συμβιβάζεται και να υποτάσσεται στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες μέσα στην Ελλάδα πρωτίστως.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα

ΚΟΥΚΟΣ
Ηδη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι επίδοξοι κατά φαντασίαν - προς το παρόν - πρωθυπουργοί λένε καθαρά ότι για να υπάρξουν θετικές αλλαγές στην Ελλάδα και ανατροπή των συμφωνιών, πρέπει να γίνουν αλλαγές και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, να έλθει τάχατες παντού η αριστερά στην εξουσία.Αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται να το παίξουμε, γιατί δεν θέλουμε να σκοτώσουμε τις ελπίδες του λαού.
Αν αυτοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το λαό, εμείς δεν την χάνουμε ποτέ. Ο εργαζόμενος λαός θα ξεσηκωθεί, στις πρώτες γραμμές θα είναι και αυτοί που σήμερα διστάζουν ακόμα και φοβούνται.
Μιλώντας στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού, καθώς κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ τη Δευτέρα 7 Μάη να ανατρέψουν τις αποφάσεις του που έχουν μάλιστα επικυρωθεί μέσα από διαδικασίες συνεδρίων. Από το 1968 περιμένουν να πάρουν τη ρεβάνς και πιο δυνατά από το 1991-92. Να μεταλλαχθεί το ΚΚΕ ή να αφανισθεί, ώστε να έχουν όλοι τους λυμένα τα χέρια για αντιλαϊκές συμπράξεις, συμμαχίες τόσο μέσα στο κίνημα όσο και στη διακυβέρνηση.
Θέλουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια ώστε τη μια να λένε ότι θα καταργήσουν το Μνημόνιο, την άλλη να μιλάνε για διαπραγμάτευση, τη μια να λένε αριστερή κυβέρνηση και την άλλη να λένε αντιμνημονιακή κυβέρνηση, πράγμα που οδηγεί σε καιροσκοπικές και επικίνδυνες συμμαχίες. Από τη μια να λένε ότι δεν αναγνωρίζουν το χρέος και από την άλλη να παραπέμπουν σε ατέρμονες διαδικασίες για να δούμε πόσο μέρος του χρέους είναι νόμιμο και πόσο όχι. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Αποψη της συγκέντρωσης προς τη Λ. Αλεξάνδρας

ΚΟΥΚΟΣ
Απαντάμε: Είσαστε μακριά νυχτωμένοι, αν νομίζετε ότι τα μέλη του Κόμματος δεν έχουν γνώμη, δεν έχουν προσανατολισμό, δεν ξέρουν τι έκαναν και τι κάνουν, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τον καιροσκοπισμό, το συμβιβασμό.Δεν υπάρχουν ούτε ελάχιστα περιθώρια διαπραγματεύσεων με όπλο τους ίδιους τους κανόνες και το βάρβαρο σιδερένιο δίκαιο της λυκοσυμμαχίας. Ο κ. Σαμαράς, παιδί του συστήματος, τόλμησε να μην υπογράψει το πρώτο Μνημόνιο, καθαρά για δημαγωγικούς λόγους, και τον έσυραν σε υπογραφή του δεύτερου, σε αλλεπάλληλες επιστολές δήλωσης μετάνοιας και πίστης.
Ο κ. Παπανδρέου τόλμησε να ζητήσει δημοψήφισμα και απολύθηκε ύστερα από λίγο.
Η σύγκρουση με την ΕΕ είναι μονόδρομος, η σύγκρουση με τα μονοπώλια στην Ελλάδα είναι επίσης μονόδρομος. Πατώντας σε δύο βάρκες θα ρίξετε το λαό στη θάλασσα, αν πάρετε στα χέρια σας τη διακυβέρνηση.
Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν έχει αξία
Δεν υπάρχει θετική αναδιαπραγμάτευση για το λαό στην ΕΕ. Οι αλλαγές και τροποποιήσεις που θα γίνουν θα είναι αποκλειστικά υπέρ της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων. Απαντάμε σε όλα τα κόμματα από τη ΝΔ και παρακάτω ότι εμείς είμαστε ρεαλιστές αγωνιστές. Δε ζητάμε ή όλα ή τίποτε, όπως όλοι τους ισχυρίζονται. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια στις 7 του Μάη, όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί. Δε θα είμαστε απλοί θεατές και παρατηρητές, περιμένοντας να απογοητευθεί ο λαός και να βγάλει διδάγματα από το πικρό μάθημα. Εμείς θα είμαστε στη μοναδική πλειοψηφία που θα υπάρχει, στη λαϊκή πλειοψηφία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μη χάσει και άλλα ο λαός, να μη τα χάσει όλα. Να διεκδικήσει έστω και κάτι να κερδίσει για να οργανώσει με εμπιστοσύνη την αντεπίθεσή του.
Διαθέτουμε επεξεργασμένα αιτήματα και άμεσους στόχους για σήμερα, εδώ και τώρα. Για την ανεργία και τις προσλήψεις, τα δημόσια κοινωνικά έργα, για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων από την πλήρη χρεοκοπία, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τους φτωχούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, για τους μικροπαραγωγούς αγρότες, για τη Δημόσια Υγεία, την πρόληψη, την Πρόνοια, για το συνολικό μεγάλο πρόβλημα της Υγείας και της Παιδείας, για τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, για την επαγγελματική κατάρτιση, για τα πάντα. Πολλά από αυτά τα έχουμε επεξεργασθεί και ως προτάσεις νόμου, τα θέτουμε βεβαίως πριν απ' όλα στους αγώνες, στο κίνημα.
Γι' αυτό και ζητάμε δύναμη, μεγάλη δύναμη για να γίνουν οι αγώνες πιο αποτελεσματικοί, οι αγώνες δεν είναι για μας αυτοσκοπός, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.
Γι' αυτό μπορούμε να συναντηθούμε στην κάλπη με ριζοσπάστες αριστερούς, με εργαζόμενους που έχουν ταξική συνείδηση, χωρίς να απαιτούμε να υιοθετήσουν όλες τις θέσεις μας. Αλλωστε, η κάλπη δε δεσμεύει οριστικά κανέναν και καμία.
Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που επηρεάζονται από το ψευτοδίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Διαβεβαιώνουμε το λαό και για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθούμε πως ό,τι και να κάνει, όση δύναμη και να δώσει στα κόμματα που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, όταν έλθει η ώρα, θα υποστεί την έξωση από την Ευρωζώνη, την έξωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πάθει δηλαδή αυτό που σήμερα μοιάζει να φοβάται. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους, για να αποτραπούν οι οικονομικές συναλλαγές της χώρας με τα σοσιαλιστικά τότε Βαλκάνια, με τη Σοβιετική Ενωση, για να μαντρωθεί ο ελληνικός λαός στο ψεύτικο ευρωπαϊκό όνειρο, για να φοβάται ο ελληνικός λαός μήπως τον διώξουν κάποτε.
Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ επίσης έγινε για πολιτικούς λόγους. Εκείνη την περίοδο, καθώς άρχισε σε παγκόσμιο επίπεδο ένας νέος γύρος ανταγωνισμού με ανερχόμενες καπιταλιστικές χώρες στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους ήθελαν να δείξουν μια μεγάλη ΕΕ που θα έχει καταπιεί όλους τους λαούς της Ευρώπης, μια μεγάλη Ευρωζώνη.
Ομως προσέξτε τώρα πώς έχουν τα πράγματα. Τώρα η κρίση βαθαίνει στην ΕΕ και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια μελετώνται εναλλακτικά σενάρια, εκδίωξης χωρών από την Ευρωζώνη, ενώ οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές χώρες ενδιαφέρονται για συμφωνίες και με κράτη εκτός ΕΕ.
Σκεφθείτε ακόμα και ένα σενάριο που επίσης έχει γίνει γνωστό, ήδη είναι επεξεργασμένο στα βασικά του σημεία. Να ισχύσει για την Ελλάδα και για άλλες χώρες η χρήση του ευρώ πλήρως υποτιμημένου στο εσωτερικό και υπερτιμημένου στις διακρατικές σχέσεις, έτσι που το χρέος θα γίνει 5πλάσιο και πολλαπλάσιο. Αρα, το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" δεν έχει καμία αξία. Και με ευρώ και με δραχμή, δίχως ριζική πολιτική αλλαγή, ένα μεγάλο μέρος του λαού θα είναι εντελώς πτωχευμένο.
Τι θα κάνουν απέναντι στο κεφάλαιο;
Ολα τα κόμματα, από την ΝΔ ως τον ΣΥΡΙΖΑ, του λένε ότι ο αγώνας θα γίνει μόνο σε ένα επίπεδο, στα όργανα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ΔΝΤ.
Και εμείς ρωτάμε: Δεν υπάρχουν αντίπαλοι και εκμεταλλευτές του λαού, δεν υπάρχει καπιταλιστική εργοδοσία, μονοπώλια, τράπεζες, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και ισχυροί μεσάζοντες, αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, δεν υπάρχουν μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεξαγωγείς;
Ποια κυβέρνηση, από όλες αυτές που προτείνονται, θα υποχρεώσει τα μονοπώλια σε όλους τους κλάδους να καταργήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς πείνας, τις ατομικές συμβάσεις με τον τρομοκρατημένο εργάτη και υπάλληλο μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας; Ποιος θα υποχρεώσει την επιστροφή των κουρεμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, των νοσοκομείων, των ομολογιούχων που εμπιστεύθηκαν σε κρατικά ομόλογα την αποταμίευσή τους;
Πώς θα διασφαλισθεί ο μικροπαραγωγός αγρότης να γλιτώσει από το ακριβό ρεύμα, τα ακριβά λιπάσματα και γενικά τα καλλιεργητικά εφόδια, πώς θα του εξασφαλίζεται να πωλείται η παραγωγή του, να του δίνει ένα καλό εισόδημα και την ίδια ώρα να μην αγοράζει ακριβά ο εργαζόμενος ως καταναλωτής;
Θέτουμε επίσης το ερώτημα σε όλα κόμματα και ειδικά στα λεγόμενα αριστερά που ψελλίζουν περί εθνικοποιήσεων: Θα καταργήσετε τη λίστα των υποχρεωτικών ιδιωτικοποιήσεων, που εδώ που τα λέμε είναι επιβεβλημένες, όχι μόνο από τη δανειακή σύμβαση, αλλά κυρίως από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι βασική απόφαση και υποχρεωτική εντολή από την πλευρά της ΕΕ;
Θα συνεχίσετε τη γυροβολιά για αγοραστές και μακροχρόνιους ενοικιαστές; Δίνουμε στον ελληνικό λαό, στον εργαζόμενο λαό, σε πολύ γενικές γραμμές, αλλά συγκεκριμένα τη λίστα των υποχρεωτικών από την ΕΕ ιδιωτικοποιήσεων.
Τι αφορούν:
Το σύνολο σχεδόν των υποδομών μεταφοράς της χώρας που ανήκουν στο κράτος (δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα).
Τις επιχειρήσεις ύδρευσης, δηλαδή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τις υποδομές της ενέργειας.
Τις Τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία.
Τις επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα.
Την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τη ΔΩΔΩΝΗ, την ΕΛΒΙΖ, τη ΣΕΚΑΠ κλπ.
Τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τη ΛΑΡΚΟ.
Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Φιλέτα γης, θαλάσσιες εκτάσεις.
Ολοι εσείς, ξεκινώντας από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κλπ., υπόσχεστε κοινωνική πολιτική, αλλά αυτή πώς θα ασκηθεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και ενώ οι καπιταλιστές εργοδότες απαιτούν μείωση ως και κατάργηση των εργοδοτικών κρατήσεων;
Τι θα κάνετε απέναντι στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και στην κυπριακή ΑΟΖ;
Ανάπτυξη με όρους δουλεμπορίου
Ολα τα κόμματα από τη ΝΔ ως τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν σήμερα στην πρώτη γραμμή τη μαγική γι' αυτούς λέξη, ως καραμέλα, τη λέξη ανάπτυξη.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού μας "έσωσαν", όπως προκλητικά λένε, από τη χρεοκοπία, τώρα υπόσχονται ότι θα γίνουν επενδύσεις, θα έλθει ανάπτυξη, η πίτα θα μεγαλώσει, άρα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα γίνει αναδιανομή. Θυμούνται ίσως, αλλά πρέπει να θυμηθεί και ο λαός τη μεγάλη αναδιανομή που έγινε προ κρίσης, όταν υπέγραψαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αύξηση 77 λεπτών τη μέρα. Τέτοιες δόξες υπόσχονται στο λαό, όταν βέβαια τον έχουν φθάσει σε μισθούς 200 και 300 ευρώ το μήνα.
Ο κ. Τσίπρας χαϊδεύει τα αυτιά των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων ότι θα στηρίξει το κόμμα του την υγιή επιχειρηματικότητα. Μήπως έχετε ακούσει και άλλη φορά και κάθε μέρα αυτόν τον όρο; Αυτός ο όρος είναι "καραμέλα" στο στόμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο όρος "υγιής επιχειρηματικότητα" παραπέμπει στον πιο σκληρό πυρήνα των μονοπωλίων. Εκτός των άλλων χτυπά κατευθείαν "στο σταυρό" τη μικρή επιχείρηση.
Κρύβουν από τον ελληνικό λαό, όσο βεβαίως μπορούν να κρύψουν, ότι οι καπιταλιστές επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, επενδύουν όχι εκεί που παράγονται προϊόντα χρήσιμα για το λαό, προϊόντα φθηνά και ποιοτικά, αλλά εκεί που βγάζουν γρήγορο κέρδος. Επενδύσεις θα γίνουν με όρους δουλεμπορίου, με όσο γίνεται ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, με ευκαιριακό προσωπικό. Οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις της ανεργίας. Η μισοεργασία, η μισοανεργία, η ανεργία θα μονιμοποιείται.
Κρύβουν από τον ελληνικό λαό, ότι οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επενδύουν στην Ελλάδα για να συσσωρεύουν κεφάλαια και να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, εξαγορές, δεν έχουν κανένα πατριωτικό κώλυμα να κλείσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα και να βγουν στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν στριμώχνονται σε τέτοιες ερωτήσεις απαντούν ότι θα κάνει το κράτος επενδύσεις. Δηλαδή θα ιδρύσουν κρατικά εργοστάσια σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας; Θα συγκρουστούν τότε με την ΕΕ; Ε, αναπόφευκτα. Τότε γιατί δεν έχουν πρόγραμμα σύγκρουσης και εξόδου από την ΕΕ;
Τι θα κάνουν με τη "θάλασσα" των εισαγωγών, προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα;
Ας πάμε όμως και σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που τα άλλα κόμματα, όλα, δεν μπήκαν στον κόπο να το θίξουν προεκλογικά, λέτε και δεν αφορά τον ελληνικό λαό, δεν αφορά την οικονομία, δεν αφορά τα ίδια τα παιδιά του ελληνικού λαού...
Τι θα κάνουν σε περίπτωση πολέμου κατά της Συρίας και του Ιράν;
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και όλα τα άλλα κόμματα, που μάλιστα διεκδικούν εντολή για κυβερνήσεις μονοκομματικές ή συνεργασίας, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους σε μείζονα ζητήματα που τρέχουν όλο και πιο γρήγορα και θα τρέξουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Η διαπάλη στην περιοχή μας - Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Καύκασος - παίρνει επικίνδυνες εξελίξεις, σε μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο κι αποτελεί "πέρασμα" των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.).
Ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πλέκονται σ' ένα "κουβάρι" αντιθέσεων και διαπάλης.
Απαιτούμε:
Να εμποδιστεί κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν και της Συρίας. Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Η πρόταση συμμαχιών του ΚΚΕ
Είμαστε αγωνιστές, μαχητές, οραματιστές, αλλά διαθέτουμε ταυτόχρονα και πολύ συγκεκριμένο ρεαλισμό. Το ΚΚΕ διαθέτει ρεαλισμό, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην Ελλάδα. Θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια για να ανακαλύψει ο λαός τη δύναμή του, για να περάσει στην αντεπίθεση ως τη ριζική ανατροπή που εμείς της δίνουμε όνομα και περιεχόμενο: Εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, εργατικός λαϊκός έλεγχος από τα κάτω προς τα επάνω.
Είμαστε αγωνιστές, οραματιστές και γι' αυτό ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν θα προκύψει σε μια μέρα, ούτε σε μια νύχτα. Ούτε έχουμε αυταπάτες ότι θα προκύψει άμεσα, μέσα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αν η εργατική λαϊκή εξουσία δεν είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη της εργατικής λαϊκής πάλης, είναι καιρός όμως να δυναμώσει η μοναδική συμμαχία που μπορεί να εμποδίσει τα χειρότερα, να κατακτήσει, τελικά να νικήσει.
Η δική μας πρόταση συμμαχιών δεν ξεκινάει ανάποδα, από τις κορυφές. Η από τα πάνω συμμαχία είναι ευάλωτη, εάν δεν δοθεί βάρος και προτεραιότητα στο πιο βασικό: Τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αναμετρηθούν με τα μονοπώλια, τις επιλογές των ιμπεριαλιστών. Η λαϊκή συμμαχία που τα φύτρα της σήμερα υπάρχουν ένα όνομα έχει: Συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου.
Το έργο της λαϊκής συμμαχίας ξεκίνησε προχθές και χθες, στο έδαφος των καθημερινών προβλημάτων. Δεν περιμένουμε τη μεγάλη μέρα της νίκης της, αλλά δουλεύουμε να έχει έστω, μέσα στις σημερινές συνθήκες, μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες.
Η κοινωνική συμμαχία πρέπει να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού. Ομως δίχως πανίσχυρο ΚΚΕ, αυτή η συμμαχία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει μαζικότητα, αποτελεσματικότητα, συνέχεια με προοπτική.
Είναι όρος αναγκαίος για να μπουν σοβαρά εμπόδια στη σαρωτική επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, να πολεμηθεί αποτελεσματικά και νικηφόρα για το λαό η πολιτική τους.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αγωνιστεί για τα άμεσα προβλήματά του, να συγκεντρωθούν δυνάμεις που στηρίζονται και στη δική τους πείρα, ώστε να διεκδικήσουν να γίνουν λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης και γενικότερα της βιομηχανίας και του συγκεντρωμένου εμπορίου.
Να δημιουργηθούν ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, των μεταφορών, της εξόρυξης. Να κοινωνικοποιηθούν η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέου τύπου παραγωγικοί συνεταιρισμοί.
Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο νέου τύπου συνεταιρισμός των μικρών παραγωγών θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα. Μόνο η λαϊκή οικονομία μπορεί να εξαλείψει οριστικά την αναρχία της παραγωγής, τη ζούγκλα του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Μπορεί να αξιοποιήσει και να κατανείμει σε αυτήν την κατεύθυνση το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία.
Πλούτο και αναπτυξιακές δυνατότητες διαθέτει η Ελλάδα, μόνο που είναι μακριά από το λαό, μακριά από το λαό που παράγει.
Η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμο ορυκτό πλούτο, εγχώριες ενεργειακές πηγές, διαθέτει τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά για κατασκευές.
Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες κάλυψης των εγχώριων διατροφικών αναγκών. Διαθέτει και μπορεί να δημιουργήσει σημαντική βάση παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης - υπόδησης, καθώς και σχετική τεχνογνωσία.
Σημαντική υποδομή υπάρχει επίσης σήμερα στη βιομηχανία μετάλλου.
Είναι μεγάλη δύναμη στη ναυτιλία, υπάρχει σημαντική υποδομή τεχνογνωσίας στον κλάδο της κατασκευής και επισκευής πλοίων - εμπορικών, τουριστικών και πολεμικών.
Σ' αυτή τη βάση είναι ρεαλιστικό όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα σε ισότιμες δωρεάν υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, Παιδείας, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και των υπερηλίκων. Το οικογενειακό νοικοκυριό μπορεί να στηρίζεται από κρατικές κοινωνικές υποδομές (π.χ. εστιατόρια, καθαριστήρια στους μεγάλους εργασιακούς χώρους).
Στα εκλεγμένα όργανα της λαϊκής εξουσίας, κι εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά απ' όλα τ' άλλα κόμματα, θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις κοινωνικές παραγωγικές μονάδες και θα διασφαλίζεται η αντιπροσώπευση των συνεταιρισμένων εμπορευματοπαραγωγών, των φοιτητών, των συνταξιούχων κλπ. Ακόμη και στα ανώτατα όργανα εξουσίας για το σύνολο της χώρας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δε θα είναι μόνιμοι, αλλά ανακλητοί, και πριν ακόμη διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία. Και βεβαίως, έχει ουσιαστική διαφορά από το αστικό Κοινοβούλιο. Στο λαϊκό Κοινοβούλιο, που εμείς υποστηρίζουμε, αυτοί που θα ψηφίζουν θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου και όχι χειραγωγημένοι, εκμεταλλευόμενοι, καταπιεζόμενοι.
Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία
Είμαστε βέβαιοι πως και αυτοί που διαφωνούν μαζί μας, δεν αμφισβητούν ότι είμαστε ένα έμπειρο κόμμα. Το ΚΚΕ είναι έμπειρο κόμμα, ξέρει να μάχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Εχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αναγνωρίζουμε ελλείψεις και αδυναμίες, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Αλλά έχουμε και διατηρούμε και θα διατηρήσουμε ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα, πολύτιμο σε κάθε φάση και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, που η πίεση είναι πολυμέτωπη. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι, δεν μπορούν να μας εξαγοράσουν, να μας ξεγελάσουν, να μας φοβίσουν.
Αυτό το ΚΚΕ ισχυρό, έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, το χρειάζεται η Ελλάδα. Σε τι συνίσταται η μεγάλη συνεισφορά μας; Οχι γιατί γενικά είμαστε αγωνιστές, μαχητές και μαχήτριες. Αλίμονό μας αν δεν είμαστε και δε ζητάμε κανένα αντάλλαγμα γι' αυτό. Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε συνειδητά. Το μάθαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, από τους πατεράδες μας και μαθαίνουν και τα παιδιά μας από εμάς. Αυτό που θέλουμε, αυτό που μπορούμε, το αναντικατάστατο να δώσουμε, είναι ότι είμαστε σε θέση να ωθήσουμε στη λαϊκή αφύπνιση, στην λαϊκή οργάνωση, στην ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής αγωνιστικής πρωτοβουλίας. Εκεί κρινόμαστε, εκεί πρέπει να κρινόμαστε και όχι μόνο στο πώς εμείς είμαστε.
Να είστε βέβαιοι: Την ανατροπή, την εργατική λαϊκή εξουσία, δεν θα την κατακτήσει το ΚΚΕ μόνο του, όπως ισχυρίζονται ότι τάχα λέμε εμείς τα άλλα κόμματα. Θα την κατακτήσει ο πρωταγωνιστής λαός και η πρωταγωνίστρια εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της. Και εμείς βεβαίως θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή. Θα είμαστε αιμοδότες, αλλά ο πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός. Να είστε βέβαιοι.
Αλλά ας έρθουμε στα πολύ σημερινά, στο μεθαύριο. Η επικείμενη εκλογική μάχη, χωρίς όπως είπαμε να είναι η τελευταία μεγάλη μάχη, έχει όμως την κρίσιμη σημασία της, αν μείνει ανεκμετάλλευτη για το λαό, τότε την άλλη μέρα από χειρότερες συνθήκες θα αντιμετωπίσει τη θύελλα, το νέο, πιο ισχυρό πόλεμο που έρχεται. Αλλά με πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη και λαό χειραφετημένο από διλήμματα και αυταπάτες, τότε είναι βέβαιο ότι από ανώτερο μετερίζι θα αποκρούσουμε το νέο πόλεμο, θα αντεπιτεθούμε.
Εμπιστευτείτε λοιπόν το ΚΚΕ. Δε θα σας προδώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σας διαβεβαιώνουμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε μόνο πρωτοπόροι και μαχητικοί. Τα μέλη της ΚΝΕ ξέρουν πολύ καλά ότι το πρώτο μάθημα που παίρνουν στα φροντιστήρια που κάνει το έμπειρο κόμμα μας, είναι ένα πράγμα: Σας θέλουμε πρώτους και πρώτες στη θυσία και στην ανιδιοτέλεια. Αυτό το χάρισμα πρέπει να το διατηρούμε, να επαγρυπνούμε, να μη το χάσουνε, να το κατακτούν, γιατί κανείς δε γεννήθηκε σοφός, έξυπνος, μαχητικός και ανιδιοτελής.
Και σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, θέλει μεγάλο θάρρος, μεγάλη αντοχή, γερή καρδιά και στομάχι για να μένεις σταθερός, να γίνεσαι ευκίνητος όταν πρέπει, αλλά να μη χάνεις το μπούσουλα. Θέλει αντοχή. Και όταν σκέφτεσαι τον εαυτό σου και το στενό σου περίγυρο, όταν γλυκαίνεσαι από δωρεές, όταν κυρίως αρχίζεις να χάνεις την εμπιστοσύνη σου στο λαό, σε αυτό το λαό, όπως ψήφιζε μέχρι τώρα, τότε, μαζί με τη μαχητικότητα, χάνεις και τη διάθεση για αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια.
Δεν παραπέμπουμε αυτή τη στιγμή στο συναίσθημα. Παραπέμπουμε στην καθημερινή πείρα που έχει αποκτήσει ο λαός από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους, τους συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ. Και αυτή η εμπειρία, πέρα από άτομα, πέρα από παρατηρήσεις, πέρα από ατομικές αδυναμίες, αυτή η πείρα δείχνει ένα πράγμα: Αν δεν υπήρχε σταθερό ΚΚΕ τα τελευταία 20 χρόνια, αυτός ο λαός δεν θα είχε κάνει και αυτά τα βήματα και αυτή την πρόοδο που έκανε στους αγώνες.
Πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη. Ολοι μαζί με το λαό, να ορθώσουμε ανάστημα. Και αν είμαστε πιο δυνατοί, θα είναι πιο δυνατό το ανάστημα του λαού στην επίθεση, που θα εξαπολυθεί το επόμενο διάστημα. Το κουστούμι έχει κοπεί. Κανένας διαπραγματευτής, είτε "δεξιός" - για να χρησιμοποιήσω αυτή την ορολογία - είτε "αριστερός" στα όργανα της ΕΕ, δεν πρόκειται να γυρίσει με γεμάτα τα χέρια για το λαό. Με άδεια και πιο άδεια θα γυρίσει. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε βήματα μπρος, να μη γυρίσουμε πίσω. Για να μπορούμε να οραματιζόμαστε τη ριζική αλλαγή και ανατροπή που θα έρθει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: