Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Ψάχνοντας βρήκα τα ακόλουθα: http://www.kazam.gr/online/node/49979
5/4/2004
Στα "μαλακά" έπεσαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την κατάρρευση του εργοστασίου της Φαράν στο σεισμό του 99, όπου βρήκαν το θάνατο 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 12, αφού το δικαστήριο μετέτρεψε την αρχική κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Με οριακή πλειοψηφία 4-3 οι δικαστές του Κακουργιοδικείου της Αθήνας μετέτρεψαν το κατηγορητήριο από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου Δημήτρη, Μάριο και Νίκο Κάτσικα, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 χρόνια και 8 μήνες έως 4 χρόνια και 8 μήνες.


και από αλλού: http://simatoros.wordpress.com/2010/06/02/43565/

Η οικογένεια Κάτσικα είναι οι ιδιοκτήτες της Faran, της φαρμακοβιομηχανίας το κτήριο της οποίας κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999.

Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους   8 εργαζόμενοι και ο κ. Κάτσικας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών, ύστερα από τη μετατροπή της ανθρωποκτονίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Τελικά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τους έκρινε αθώους κατά πλειοψηφία.

Προσέξτε.

Έπεισαν το δικαστήριο ότι δεν έφταιγαν αυτοί για τις ατέλειες του κτηρίου τους. Το οποίο σημειοτέον ήταν και ιδιόκτητο. «Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι εξαιτίας των παραλείψεών τους ήταν ενδεχόμενο το κτίριο να καταρρεύσει σε επερχόμενο σεισμό και να σκοτωθούν άνθρωποι. Το γεγονός αυτό το αποδέχτηκαν μέσα στην επιδίωξη του κέρδους με το μικρότερο κόστος».

Η διοίκηση του εργοστασίου, όμως, αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, δε στήριξε, ως όφειλε, τις οικογένειες των θυμάτων, και οι αποζημιώσεις που έδωσε ήταν τόσες όσες προέβλεπε το ασφαλιστικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με όλους τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» και άγγιζε το ποσό των 10 εκατ. δραχμών. Ποσό ευτελές για να συντηρηθεί μια οικογένεια, με μόνο ένα εργαζόμενο μέλος…

Ομως, η διοίκηση τότε , δεν αρκέστηκε σε αυτό. Προχώρησε και στην απόλυση επιπλέον 80 συναδέλφων τους, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης! Και πριν ακόμη στεγνώσει το χώμα από το αίμα των νεκρών, έξι μήνες μετά το σεισμό, η διοίκηση προχώρησε σε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια με καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ευχαριστώντας τις ασφαλιστικές εταιρίες, επειδή μετά το σεισμό στάθηκαν δίπλα στην εταιρία καταβάλλοντάς της το ποσό των… 1,2 δισ. δρχ.!

Ολα αυτά γίνανε τότε με την ανοχή της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωνε στις 2 Οκτώβρη 1999 ότι κανείς από τους εργαζόμενους της «ΦΑΡΑΝ» δε θα χάσει τη δουλιά του! Είναι προφανές πως ο σεισμός περισσότερα κέρδη παρά ζημιές απέφερε στη φαρμακοβιομηχανία.

Ομως, η διοίκηση, δεν έχει μόνο την ηθική ευθύνη, για το θάνατο και την απόλυση των εργαζομένων, αλλά και την ουσιαστική.

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε έκθεση πολιτικού μηχανικού που ανέφερε, από το 1986, πως υπάρχουν σημαντικές ζημιές στο εργοστάσιο από το σεισμό του 1981, οι οποίες αν δεν επιδιορθωθούν, τότε το εργοστάσιο δε θα αντέξει σε νέο σεισμό. Η διοίκηση αδιαφόρησε πλήρως για τους εργαζόμενους. Οχι όμως και για τα στελέχη της, τα οποία στέγασε σε ένα διώροφο κτίριο, που δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, δίπλα από το εργοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό για να κληθούν οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ» να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν για τα «χάρτινα κτίρια». Ετσι, μόλις στις 4 Δεκέμβρη 2000 κλήθηκαν τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο πολιτικός μηχανικός.


και τελικά 21/9/06 :http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100050_21/09/2006_198487







Χωρίς ενόχους η κατάρρευση της «Φαράν»
Eλενα Καρανατση
Mε το σκεπτικό ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν είχαν ούτε γνώση ούτε ευθύνη για τις ατέλειες του κτιρίου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο τους έκρινε αθώους κατά πλειοψηφία.
Οι δύο ιδιοκτήτες Μάριος - Παναγιώτης Κάτσικας και Νίκος Κάτσικας είχαν πρωτοδίκως καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών ο πρώτος και 2 ετών και 2 μηνών ο δεύτερος, ύστερα από μετατροπή της ανθρωποκτονίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Στο εργοστάσιο της ΦΑΡΑΝ, το οποίο κατέρρευσε στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ εργαζόμενοι. «Αισθάνομαι μεν δικαιωμένος για την αθώωσή μου, την οποία και περίμενα, δεν παύω όμως να είμαι στενοχωρημένος για την απώλεια αυτών των ανθρώπων. Είναι κάτι που πάντα θα με κατατρέχει» είπε μετά την ετυμηγορία ο Μάριος Κάτσικας.
Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν είχε δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: