Οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα ελπίδας γεμίζοντας τις Πανεπιστημιακές κάλπες με γαρύφαλλα και αναδεικνύοντας 1η δύναμη την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.
Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε 258 από τους 262 φοιτητικούς συλλόγους η ΠΚΣ λαμβάνει ποσοστό 33,76% αφήνοντας στη 2η θέση την ΔΑΠ ΝΔΦΚ με ποσοστό 27,48%.
Ταυτόχρονα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση :
Ιστολόγιο που στόχο έχει να ενοχλήσει με όσα θα συζητηθούν και θα αναφερθούν στους χώρους του. Καμμία ανοχή σε όσους ξεσκίζουν τα όνειρα μας. Η ζωή μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε να ξεφύγει από τα δικά μας χέρια.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2022
Τρίτη 17 Μαΐου 2022
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Σαν σήμερα 17 Μαΐου του 1902 ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης μελετώντας τα ευρύματα ενός ναυαγίου ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα που κατασκεύασε ο άνθρωπος.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Βρισκόμαστε περίπου στο 70 π.χ. και ένα πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα από τη Ρόδο προς την Ρώμη (όπου αυτοκράτορας είναι ο Ιούλιος Καίσαρας) χτυπημένο από την σφοδρή θαλασσοταραχή βυθίζεται στα ανοιχτά των Αντικυθήρων συμπαρασύροντας μαζί με το πλήρωμα του και το πολύτιμο φορτίο του.
Και όταν λέμε πολύτιμο φορτίο δεν εννοούμε τόσο τα κοσμήματα , τα όπλα, τα δεκάδες υπέροχα μπρούτζινα αγάλματα που θαυμάζουν όλοι μέχρι σήμερα (ανάμεσά τους και ο γνωστός «Έφηβος») και τα πιθάρια με το κρασί που υπήρχαν στα αμπάρια. Αλλά για ένα μηχανισμό εκπληκτικής ακρίβειας ο οποίος βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του και θα έπρεπε να περάσουν πάνω από 15 αιώνες για να κατασκευαστεί ξανά παρόμοιος μηχανισμός που να πλησιάζει στην μηχανική του τελειότητα. Πρόκειται για μία πολύπλοκη κατασκευή, φτιαγμένη από χαλκό, τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αλιεύσαμε από την σελίδα του σαν σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον Ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή :
Φοιτητικές εκλογές 18 Μαΐου 2022
Στις 18 Μάη θα στηθούν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» να καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στηρίζοντας τα ψηφοδέλτιά της. Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια, θα στηθεί η μεγαλύτερη κάλπη της νέας γενιάς!
Στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές, ανάμεσά τους και τα μέλη της ΚΝΕ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
Στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές, ανάμεσά τους και τα μέλη της ΚΝΕ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: