Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Περπατώντας στα χνάρια της ιστορίας (μέρος 3ο και τελευταίο)

Αυτό είναι το 3ο και τελευταίο μέρος του Ιστορικού μας περίπατου. Προφανώς και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος δεν εξαντλούνται σε όσα παρουσιάσαμε στις σύντομες αναρτήσεις μας. Στόχος μας ήταν απλά να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σας και να αρχίσετε τις δικές σας αναζητήσεις. Γύρω από την πλατεία Συντάγματος, στις γειτονιές του Μακρυγιάννη και της Πλάκας όπου θα βρείτε διάσπαρτα σημάδια εκείνης της εποχής.
Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Περπατώντας στα χνάρια της ιστορίας (μέρος 2ο) ......

Σε συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτησή μας συνεχίζουμε τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας....
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ
Ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας από τον ΕΛΑΣ το 1944 με πλακάτ του ΕΑΜ

Επόμενη στάση στην οδό Σίνα στον αριθμό 8 όπου στεγαζόταν η έδρα της αντισημιτικής οργάνωσης και αντικομουνιστική οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς γνωστής και ως Τρία Έψιλον (σημείο 5 στο χάρτη). Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε κυρίως έδρα στη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στην Αθήνα στο συγκεκριμένο σημείο. Στην θέση του τότε κτιρίου σήμερα υπάρχει ένα parking.

Περπατώντας στα χνάρια της ιστορίας (μέρος 1ο) ......

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να γνωρίσει τα μέρη όπου εξελίχτηκαν σημαντικές στιγμής της Ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Η παρούσα ανάρτηση καθώς και όσες ακολουθήσουν παρουσιάζει στο κέντρο της Αθήνας σημαντικά σημεία (χάρτης στο τέλος της ανάρτησης) που ο καθένας από εμάς έχει περάσει πάρα πολλές φορές χωρίς να ξέρει την ιστορία που κουβαλάνε. Έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και να πάμε να τους δείξουμε όλα αυτά τα μέρη ώστε να γνωρίσουν την ιστορία μας, τους αγώνες του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, και τις θηριωδίες των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. Να μάθουν ποιοι είναι οι ιδεολογικοί πρόγονοι της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής αυγής και των υπολοίπων φασιστικών εκτρωμάτων που ξεφυτρώνουν συνεχώς επικαλούμενοι πατριωτικούς λόγους.
Για αρχή μια ιστορική υπενθύμιση. Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αθήνα και η σημαία με την σβάστικα θα κατέβει από την ακρόπολη έπειτα από τρεισήμισι χρόνια κατοχής (Απρίλιος 1941). Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημα ως το τέλος της κατοχικής περιόδου αν και οι συνοικίες της Αθήνας είχαν απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ αρκετές ημέρες πριν την οριστική αποχώρηση των Γερμανών από το κέντρο της πόλης. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες στις οποίες γιορτάζουν την ημερομηνία της απελευθέρωσής τους από τους Ναζί στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου. Οι λόγοι είναι προφανείς στον καθένα και δεν θα γίνει εκτενέστερη αναφορά εδώ.
με εξαίρεση τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, όλος ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας το 1944 από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣΣτην φωτογραφία εκείνης της περιόδου με εξαίρεση τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, όλος ο λαός πανηγυρίζει την Απελευθέρωση Αθήνας το 1944 από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

Οι Γερμανοί αποχωρώντας θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν σημαντικές υποδομές της πρωτεύουσας άλλοτε με επιτυχία, ανατίναξη μεγάλου μέρους του λιμανιού του Πειραιά, άλλοτε με αποτυχία εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι (γνωστό και ως Ηλεκτρική) όπου ηττήθηκαν από τον ΕΛΑΣ. Άφησαν όμως πίσω τους χιλιάδες νεκρούς από την πείνα, χιλιάδες εκτελεσμένους και εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα με την βοήθεια των ντόπιων συνεργατών τους.
Ας ξεκινήσουμε τον περίπατό μας από την οδό Μέρλιν και πιο συγκεκριμένα τον αριθμό 6 όπου βρισκόταν το αρχηγείο της Γκεστάπο (σημείο 1 στο χάρτη στο τέλος της ανάρτησης). Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής (από το 1941 μέχρι το 1944) στεγάζονταν οι υπηρεσίες του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής μυστικής αστυνομίας που οι Έλληνες αποκαλούσαν Κομαντατούρ. Μαζί με τα κρατητήρια της οδού Κοραή Εκεί βρισκόταν το αρχηγείο της Γκεστάπο από το 1941 μέχρι το 1944. Εδώ μεταφέρονταν αντιστασιακοί που συλλαμβάνονταν στα μπλόκα και στις εφόδους Γερμανών και Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες σε συνοικίες και τόπους εργασίας.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Guernica

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1936 στις Ισπανικές εκλογές το Λαϊκό Μέτωπο επικρατεί με ποσοστό 34,3% του Εθνικού Μετώπου που συγκεντρώνει ποσοστό 33,2%. Οι δημοκρατικές, κομουνιστικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου εκλέγουν ως πρωθυπουργό τον Manuel Azana που είχε πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του εκλογικού αυτού συνασπισμού τον Ιανουάριο του ’36.
Οι δυνάμεις του δικτάτορα Franco και της Χριστιανικής Δεξιάς που αποτελούν το Εθνικό Μέτωπο στρέφονται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ανατρέψουν. Άλλωστε η συγκεκριμένη κυβέρνηση και το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας αποτελούσε παραφωνία τόσο για την άρχουσα τάξη στην Ιβηρική Χερσόνησο, όσο και για το Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε αυτή την προσπάθεια ανατροπής ο Franco θα έχει στο πλευρό του τις δυνάμεις του Άξονα, τη ναζιστική Γερμανία και την φασιστική Ιταλία.
Το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937 πιλότοι των δυνάμεων του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης ισοπεδώνουν τη Βάσκικη κωμόπολη Guernica, αφήνοντας πίσω τους περί τους 1.650 νεκρούς.

Άποψη της Βασκικής κωμόπολης μετά το βομβαρδισμό