Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Στα κάτεργα της παιδικής εργασίας

Η παιδική εργασία αποτελεί σύμφυτο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια πληγή που θυμίζει σε κάθε άνθρωπο την εκμετάλλευση, την απανθρωπιά και την υποκρισία του συστήματος και της κοινωνίας που ζούμε. Ο ΟΗΕ εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει την 12η Ιουνίου σαν «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας» έχοντας βάλει ως στόχο την εξάλειψη της έως το 2025. Ένας στόχος όμως που αποδεικνύεται αυταπάτη.

Είναι προφανείς οι λόγοι της αποτυχίας του ΟΗΕ και της UNICEF. Δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, ψευτό φιλανθρωπίες, δακρύβρεχτες ανακοινώσεις και παγκόσμιες ημέρες με δράσεις που κρατάνε 24 ώρες και αν. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποκριτικές «δωρεές» από κεφαλαιοκράτες και μονοπωλιακές εταιρείες που όλο τον υπόλοιπο χρόνο θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι παιδιά και εργαζόμενους.

Με την βοήθεια των ψυχρών αριθμών από την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών και της UNICEF για την Παιδική Ηλικία (οι σύνδεσμοι στο τέλος της ανάρτησης)μαθαίνουμε τα ακόλουθα :
Ο αριθμός των παιδιών σε παιδική εργασία παγκοσμίως έφτασε τα 160 εκατομμύρια. Αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή στις αρχές του 2020 σε συνθήκες εκμετάλλευσης ζούσαν 63 εκατομμύρια κορίτσια και 97 εκατομμύρια αγόρια. Μιλάμε για έναν τρομακτικό αριθμό δηλαδή 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως. Από αυτά τα μισά είναι ηλικίας 5 – 8 ετών. Δηλαδή 80 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 – 8 ετών εργάζονται σε άθλιες συνθήκες !!!!

Ένα ακόμη σοκαριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης μελέτης αφορά την τρέχουσα χρονιά το 2022. Σύμφωνα με αυτό 9 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022 ως αποτέλεσμα αύξησης της φτώχειας που προκαλεί κυρίως η πανδημία. Και αυτή η μελέτη έχει γίνει πριν καν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει επιδεινώσει την κατάσταση παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει ακόμη η UNICEF πιο ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών μεταξύ πέντε και δεκαεπτά ετών που κάνουν επικίνδυνες δουλειές, βαριές και ανθυγιεινές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανάπτυξή τους, στην υγεία τους, στη μόρφωσή τους.

Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει τομείς όπως αυτοί των μεταλλείων και των ορυχείων, ή της αλιείας. Ορισμένα παιδιά εργάζονται πάνω από 43 ώρες την εβδομάδα, κάτι που κάνει αδύνατη τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Στις αρχές του 2020, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η UNICEF εκτιμούν πως τέτοιου είδους δουλειές έκαναν 79 εκατομμύρια παιδιά, με άλλα λόγια 6,5 εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Μερικά ακόμη τραγικά νούμερα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Στη μεγάλη πλειονότητά τους (70%, ή 112 εκατ.) τα παιδιά δουλεύουν στον αγροτικό τομέα, ενώ το 20% απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών και το 10% στη βιομηχανία.

Η υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή του κόσμου όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των παιδιών που εργάζονται. Ήταν κατά 16,6 εκατ. περισσότερα στην αρχή της περασμένης χρονιάς απ’ ότι το 2016.

Οι μελέτες της unicef μιλάνε για έναν τεράστιο αριθμό παιδιών παγκοσμίως (κυρίως στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες) που δεν έχουν πρόσβαση στα ελάχιστα αποδεκτά επίπεδα που έχει ορίσει ο ΟΗΕ στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην στέγαση και βρίσκουν δύσκολα φαγητό και πόσιμο νερό. Στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν οι παραπομπές για να διαβάσει κάποιος της μελέτες αυτές.

Αυτό που οδηγεί σε όλα αυτά είναι γνωστό. Πίσω από το έγκλημα και την αθλιότητα της παιδικής εργασίας βρίσκεται το αδιάκοπο κυνήγι του κέρδους. Οι δήθεν «ανθρωπιστές» και «πολιτισμένοι» καπιταλιστές του δυτικού κόσμου οι οποίοι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις ντόπιες αστικές τάξεις, τα στρατιωτικά και τα πολιτικά συμφέροντα. Θησαυρίζουν από την μία εκμεταλλευόμενοι την πάμφθηνη παιδική εργασία και από την άλλη εξαγοράζουν την σιωπή ελέγχοντας τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ του συστήματος. Αρκεί η χρηματοδότησή τους για να κλείνουν ερμητικά τα μάτια στο πρόβλημα και να προβάλλουν τις δήθεν ανθρωπιστικές διαφημιστικές καμπάνιες, τα «ανθρωπιστικά» ιδρύματά τους που λειτουργούν σαν πλυντήρια και την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεών τους.

Κι όλα αυτά μπορεί ο καθένας να τα συγκρίνει με όσα λάμβαναν χώρα πολλές δεκαετίες πριν στην Σοβιετική Ένωση όταν σε ολόκληρη την αχανή αυτή χώρα των δεκάδων διαφορετικών εθνοτήτων δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί να εργάζεται, να μην έχει στέγη, να μην έχει φαγητό και πόσιμο νερό. Δεν υπήρχε κανένα παιδί χωρίς να έχει πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τις διακοπές κλπ. Κάτι που και σήμερα παρά τα τόσα χρόνια του απάνθρωπου αποκλεισμού μπορεί να το συναντήσει κάποιος και στην Κούβα.

Ας δούμε όμως τι έχει αποκαλυφθεί κατά καιρούς, από κάποιους αδέσμευτους δημοσιογράφους που κάνουν σωστά την δουλειά τους, σχετικά με εταιρείες που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό προσωπείο. Όσα αυτές οι εταιρείες διαφημίζουν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την δράση που αυτές έχουν στις λεγόμενες χώρες του 3ου κόσμου.

Για αρχή η πολυεθνική NIKE. Η συγκεκριμένη εταιρεία μετά από πολλές καταγγελίες, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη εργοστασίων σε Πακιστάν και Καμπότζη στα οποία απασχολούνταν δεκάχρονα φτωχά παιδιά. Τα παιδιά δούλευαν σε άθλιες συνθήκες με εξευτελιστικές αμοιβές και έφτιαχναν μπάλες και παπούτσια για την εταιρεία.

Πηγή : Nike Admits Mistakes Over Child Labor , Common Dreams,

Οι πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής σοκολάτας και όχι μόνο (Hershey's, Mars, Nestlé) έχουν κατηγορηθεί όλα τα τελευταία χρόνια για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας στην Δυτική Αφρική. Το χειρότερο για αυτές τις εταιρείες είναι η άρνηση τους να την καταργήσουν. Συνολικά η βιομηχανία αυτή βγάζει 60 δισεκατομμύρια δολάρια οπότε είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής και κυρίως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού είναι αυτές που παράγουν περισσότερο από το 70% της ποσότητας κακάο παγκοσμίως.

Κατά μέσο όρο, οι «καλλιεργητές» κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και συχνά χρησιμοποιείται η παιδική εργασία η οποία και προφανώς αμείβεται με ψίχουλα. Τα παιδιά που εργάζονται στις φυτείες κακάο, κάτω από άθλιες συνθήκες, είναι μεταξύ 12-16 ετών. Έχουν όμως βρεθεί και μικρότερα παιδιά μέχρι και 5 ετών. Το 40% από αυτά τα παιδιά είναι κορίτσια. Υπολογίζεται ότι μόνο σε αυτές τις δύο χώρες 1,8 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε μία από τις χειρότερες μορφές παιδικής εκμετάλλευσης. Εκτός από το γεγονός ότι εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε φάρμακα και χημικές ουσίες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) τα παιδιά έχουν ουλές στα χέρια, τα μπράτσα, τα πόδια ή τους ώμους από τα μαχαίρια που χρησιμοποιούν στις φυτείες. Επίσης το 10% των παιδιών – εργατών στην Γκάνα και το 40% στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
Πηγή : Demand end child labor practices NOW! actionetwork

Άλλος ένας «υπερασπιστής» των παιδιών και των δικαιωμάτων τους η Coca cola κατηγορήθηκε στο παρελθόν για χρήση προϊόντων που προέρχονται από παιδική εργασία. Συγκεκριμένα οι προμηθευτές ζάχαρης της εταιρείας με έδρα το Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιούσαν περίπου 30000 παιδιά στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Αρκετά από αυτά στην ηλικία των 8 ετών. Λόγω της φύσης της εργασίας και της χρήσης αιχμηρών εργαλείων για το κόψιμο των ζαχαροκάλαμων οι τραυματισμοί παιδιών σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αυτά ήταν συχνό φαινόμενο. Σε μετέπειτα έρευνες παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι θα σταματούσε η εκμετάλλευση παιδιών αποδείχτηκε ότι η Coca cola αρκετά χρόνια μετά δεν είχε λάβει κανένα απολύτως μέτρο για να σταματήσει η σκληρή αυτή εκμετάλευση παιδιών.

Πηγή : Coke's Crimes in El Salvador, Killercoke

Οι περισσότερες αποκαλύψεις όμως αφορούν τις πολυεθνικές εταιρείες ρούχων οι οποίες κατασκευάζουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους σε κάτεργα κυρίως στο Μπαγκλαντές όπου απασχολούνται παιδιά.

Οι εταιρείες Hanes (Hanesbrands) , Puma, J.C. Penney , Wal-Mart αποκαλύφτηκε ότι κατασκεύαζαν τα προϊόντα τους σε εργοστάσιο του Μπαγκλαντές με την ονομασία “Harvest Rich”. Εκεί απασχολούνταν περίπου 300 παιδιά κάποια από τα οποία ήταν 11 χρονών. Τα παιδιά είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς, έπεφταν κάτω από την εξάντληση καθώς τα ανάγκαζαν να εργάζονται συνήθως 12 -14 ώρες την ημέρα. Επίσης υπήρχαν παιδιά που δούλευαν 7 ημέρες την εβδομάδα κάποιες φορές για 19-20 ώρες με αμοιβή 6,5 cents την ώρα !!!!!

Άλλες πολυεθνικές εταιρείες που κατασκεύαζαν τα προϊόντα τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά και σε ένα δεύτερο με την επωνυμία “Evince Group SIF Textiles” ήταν οι Hennes and Mauritz (H and M), Target, Reebok (adidas-Salomon), Mothers Work, St. John's Bay (JC Penney), Tesco, Marks and Spencer, Charter House, Carrefour, Tchibo. Οι συνθήκες εργασίας των ανήλικων εργατών και σε αυτό το εργοστάσιο ήταν δραματικές.

Πηγή : Children Are Again Sewing Clothing for Major U.S. Companies (Bangladesh)

Επίσης έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι η πολυεθνική εταιρεία Victoria Secret χρησιμοποιεί βαμβάκι για ορισμένα από τα προϊόντα της, το οποίο παράγεται και με τη χρήση παιδικής εργασίας από εξαθλιωμένα παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής.

Πηγή : Report alleges Victoria's Secret linked to child labor,CNN

Τέλος άλλη μια πολυεθνική τα Zara βρέθηκαν στο στόχαστρο ερευνών, έπειτα από έφοδο των αρχών σε εργοστάσιά τους στο Μπουένος Άιρες το 2013. Βρέθηκαν ολόκληρες οικογένειες μεταναστών να ζουν στους τόπους όπου εργάζονταν. Δούλευαν 16 ώρες χωρίς διακοπή , από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, χωρίς επαρκή φωτισμό -αερισμό, χωρίς δικαίωμα να βγουν από το εργοστάσιο. Ανάμεσα τους και πολλά ανήλικα παιδιά.

Πηγή : High-street fashion store Zara accused of using slave labour, dailymail
Καταγγελίες υπάρχουν και για εργοστάσια της εταιρείας σε άλλες χώρες σε μια λίστα που δεν έχει τελειωμό.

Οι πηγές για τις μελέτες της UNICEF και του ILO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου