Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Συμβαίνει κάτι στον Ισημερινό;

Όπως συνήθως συμβαίνει τα θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα δελτία ειδήσεων, στη χώρα που η ελευθερία του τύπου βρίσκεται στην 108η θέση, δεν έχουν καμία σχέση με ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα και απασχολούν κάθε ενεργό πολίτη. Τράπερς , Τσιτσιπάς, γυμνές φωτογραφήσεις κάποιας influencer του instagram που όπως μας ενημερώνουν έριξε το ίντερνετ, παραλίες της Μυκόνου και τέλος.

Ίσως καμιά φορά απλά και μόνο γιατί βρίσκονται στην ίδια ήπειρο και στην ίδια οικονομική ένωση θα ακουστεί κάποια είδηση για τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που λαμβάνουν χώρα σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία και λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό μόνο όταν η κατάσταση είναι γενικευμένη. Κινητοποιήσεις στις αερομεταφορές , στις αεροπορικές εταιρείες, στους σιδηροδρόμους , στα αεροδρόμια , οι οδηγοί φορτηγών, αλλά και οι δικηγόροι , οι εκπαιδευτικοί και άλλοι κλάδοι εργαζομένων οι οποίοι ζητάνε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα προϊόντα. Επαναφορά των δικαιωμάτων σε υγεία, ασφάλιση παιδεία κλπ που κλάπηκαν σε όλες τις χώρες τον καιρό της πανδημίας με εκατοντάδες αντιεργατικά και αντιασφαλιστικά νομοσχέδια.

Αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι ότι δεν θα ακουστεί καμία απολύτως είδηση για το τι γίνεται σε χώρες όπως ο Ισημερινός. Για αυτό και εμείς εδώ προτείνουμε στον αναγνώστη το καθημερινό ξεφύλλισμα (ή έστω την διαδικτυακή ανάγνωση) του Ριζοσπάστη.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στον Ισημερινό πιάνοντας τα γεγονότα από το 2021.
Στις προεδρικές εκλογές που έλαβαν χώρα τον Απρίλη του 21 νικητής αναδείχτηκε ο Γκιγέρμο Λάσσο ένας πρώην τραπεζίτης που ανήκει στη συντηρητική παράταξη και ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά , φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό κλπ (διαθέτει 144 ακίνητα στο Μπρόουλαντ και το Μαϊάμι των ΗΠΑ αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων). Ο Λάσσο θεωρείται άνθρωπος των μεγάλων εταιρειών και των ΗΠΑ και είχε την υποστήριξη του πρώην προέδρου της χώρας Μορένο. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Μορένο ήταν αυτός που το 2019 έβαλε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον θεωρείται υπεύθυνος για την κακή διαχείριση της οικονομίας πριν αλλά και κατά την περίοδο της πανδημίας, με αύξηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας και χωρίς την κατάρτιση εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Ο Λάσσο εκλέχτηκε την 3η φορά που έβαλε υποψηφιότητα με τους ανεξάρτητους παρατηρητές να μιλούν για «ύποπτα αποτελέσματα», καθώς το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο του Ισημερινού (CNE) διοικείται από πολιτικούς από το δεξιό κόμμα CREO του Λάσσο και το κόμμα Pachakutik -που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον πρώην Πρόεδρο Μορένο.

Και πάμε στο σήμερα.

Στον Ισημερινό συνεχίζονται για 15η ημέρα (ξεκίνησαν στις 13 Ιούνη) οι κινητοποιήσεις που οργανώνει η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE) ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Γκ. Λάσο. Οι κινητοποιήσεις έχουν την στήριξη συνδικάτων και φοιτητών και τα αιτήματά των απεργών είναι το πάγωμα των τιμών των καυσίμων, άμεσα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες αυτοχθόνων, καθορισμός δίκαιων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμός της εργασιακής ανασφάλειας και σεβασμός των συλλογικών δικαιωμάτων.

Καθημερινά οι μεγαλύτερες πόλεις του Ισημερινού (Εκουαδόρ) πλημμυρίζουν από χιλιάδες διαδηλωτές και μαχητικές συγκεντρώσεις. Στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο (Quito) τα πάντα έχουν παραλύσει. Η ακραία συντηρητική κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 6 διαδηλωτές από πυρά αστυνομικών και να υπάρχουν 100άδες τραυματίες και πολλοί περισσότεροι συλληφθέντες.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Πιτσίντσα, Κοτοπάξι και Ιμπαμπούρα, όπου οι διαδηλώσεις ήταν πιο ισχυρές, αυξάνοντας τη στρατιωτικοποίηση των επαρχιών και αναστέλλοντας διάφορα συνταγματικά δικαιώματα.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ο Λάσσο, συνεχίζοντας τις πολιτικές της καταστολής και της ποινικοποίησης των κοινωνικών διαδηλώσεων, επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 3 ακόμη περιφέρειες Τσιμποράζο, Τουνγκουράχουα και Παστάζα.

Ωστόσο, αψηφώντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αντέχοντας στη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας και του στρατού, εκατοντάδες χιλιάδες συνεχίζουν να παραμένουν στους δρόμους ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνικοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), από τους κύριους οργανωτές της απεργίας, βεβαίωσε πως αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τη CONAIE, οι Αυτοχθονικές κοινότητες διατηρούν μπλόκα σε τουλάχιστον 16 από τις 24 επαρχίες της χώρας από την προηγούμενη Δευτέρα. Την όγδοη ημέρα της απεργίας, η CONAIE ανακοίνωσε πως Αυτόχθονες από όλες τις περιοχές της χώρας έφταναν στο Κίτο για να πιέσουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η μείωση στην τιμή της βενζίνης κατά 10 λεπτά ανά γαλόνι που ανακοίνωσε προχτές Κυριακή ο Λάσσο υπολείπεται κατά πολύ από την απαίτηση της ισχυρής Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) για μείωση της τιμής της βενζίνης από 2,55 σε 2,10 δολάρια το γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα) και του ντίζελ από 1,90 σε 1,50 δολάρια. Επίσης η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις 6 επαρχίες δεν φαίνεται να εκτονώνει την κατάσταση αφού δεν γεμίζει το τσουκάλι με λόγια.

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους ηγέτες των διαδηλωτών για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής για την κυβέρνηση του Λάσσο. Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να νικήσουν και δεν υποχωρούν όπως φαίνεται από τις χτεσινές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίτο.

Οι διαδηλώσεις έχουν σχεδόν σταματήσει τις μεταφορές στον Εκουαδόρ, με οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε 19 από τις 24 επαρχίες της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας. Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο και θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν επιπτώσεις και στην καλλιέργεια της μπανάνας. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης μπανάνας Acorbanec, οι απώλειες εξαγωγών έχουν ήδη φτάσει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Πέρα από την παραγωγή, χιλιάδες αυτοκινητόδρομοι παραμένουν κλειστοί, εξαιτίας των οδοφραγμάτων, ειδικά στις επαρχίες μπανάνας Los Ríos, Guayas και El Oro.

Οι φωτογραφίες από το twitter του David Adler @davidrkadler και από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου