Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Συλλαλητήριο 26/6/1932 κατά της εταιρείας Power και των αυξήσεων σε ρεύμα, νερό κλπ.

Κάθε ομοιότητα με καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα δεν είναι τυχαία.

Στις 26/6/1932, οι κάτοικοι της Αθήνας και του Πειραιά, πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως εναντίον της Εταιρίας «Power» . Οι λόγοι που ώθησαν τον κόσμο να βγει μαζικά στους δρόμους ήταν οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα οι προκλητικές αυξήσεις της «Power» ξεσήκωσαν την λαϊκή οργή και προκάλεσαν μεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Όπως σημειώνει σε φύλο εκείνων των ημερών η εφημερίδα Αθηναϊκά Νέα «Μεταξύ της εταιρείας και του κόσμου υπάρχει κατάστασις εμπόλεμος. Η εταιρεία έχει ένα μέγιστον όπλον. Το φως και το σκότος. Κυβερνά της νύκτες μας. Γεννηθήτω φως! Και σας φωτίζει το σπίτι. Γεννηθήτω σκότος και σας μεταβάλλει το δωμάτιον εις έρεβος!»

Η εταιρεία «Power and Traction Finance Company Ltd», σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο σχεδόν του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου είχαν αποκτήσει το αποκλειστικό προνόμιο της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το προνόμιο των μεταφορών - συγκοινωνιών στις περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων.

Την συγκεκριμένη αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση την είχε επικυρώσει η Ελληνική Βουλή το 1927. H «Power», όπως και η «ULEN» ήταν από τις ξένες εταιρείες που, με την συνεργασία του ντόπιου κεφαλαίου, εγκαταστάθηκαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα αρπάζοντας όλες τις βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, μεταφορές και τηλεφωνικές επικοινωνίες).

Τα αποτελέσματα αυτών των συμβάσεων ήταν ένα εκτεταμένο πλιάτσικο από το οποίο για τις πολυεθνικές προέκυπταν αμύθητα κέρδη ενώ για τον λαό και τους εργαζόμενους υπέρογκες αυξήσεις και τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειές τους στην ανέχεια.

Ήταν τέτοια η ληστεία που έκαναν αυτές οι εταιρείες στα λαϊκά εισοδήματα μέσω των λογαριασμών στο ρεύμα , το νερό και τις τιμές των εισιτήριων κλπ, που γρήγορα ξεσηκώθηκαν ακόμα και οι συντηρητικές εφημερίδες της εποχής.

Στα 1932 πχ η εφημερίδα Ακρόπολις αποκαλούσε τις εταιρείες αυτές με τον όρο «ξένοι επιδρομείς» και καλούσε την κυβέρνηση Τσαλδάρη να κηρύξει έκπτωτες «τας ληστρικάς ξένας εταιρίας».

Πηγή : Περιοδικό Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου